13:37 28.06.2018

ПАРЄ прийняла резолюцію щодо українських політв'язнів у РФ і Криму

2 хв читати
ПАРЄ прийняла резолюцію щодо українських політв'язнів у РФ і Криму

 Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію щодо українських політичних в'язнів у Росії і Криму, повідомив глава делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"77 за! Росії знову вказали на її злочини. Дякую доповідачу Emanuelis Zingeris за чудову роботу", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко повідомила, що у затвердженій резолюції засуджуються тортури і неналежні умови утримання українських громадян - політв'язнів у РФ. Крім того, йдеться про вимоги допуску Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та інших гуманітарних організацій до зони конфлікту і на окуповані РФ території, до українських політв'язнів у РФ.

"ПАРЄ звертається до РФ з вимогою звільнити О.Сенцова, В.Балуха, П.Гриба, інших політв'язнів і заручників як на окупованих Донбасі і в Криму, так і з тюрем РФ. Також вимагають доступу омбудсмена", - додала Геращенко.

За її словами, були прийняті поправки української делегації щодо вимоги допуску медиків, гуманітарних місій, а також "визнати, що і українці, незаконно утримувані на окупованих територіях, є ув'язненими, заручниками Кремля".

І.Геращенко наголосила, що резолюції ПАРЄ "посилюють відповідальність РФ, формують доказову базу для міжнародних судів", це важливий фактор для українських юристів і дипломатів, які готують позови до міжнародних судів проти РФ про тортури українців.

Водночас, за її словами, немає сумнівів у тому, що РФ не має наміру реагувати на резолюції ПАРЄ, однак Україна "не може мовчати", навпаки, має активізувати в усьому світі тему звільнення заручників.

"Лише тиск, лише увагу до теми заручників на всіх міжнародних майданчиках. Тому сьогодні було дуже важливе обговорення, і наші європейські партнери дізналися дуже багато про тортури, сексуальні злочини, психологічний тиск і знущання над українцями. І нам вдалося звернути увагу ПАРЄ, а значить парламентаріїв усіх європейських країн, на той факт, що в РФ триває чемпіонат світу з футболу, а в цей час у тюрмах помирають українські політв'язні", - зазначила член української делегації.

І.Геращенко висловила впевненість, що після цих дебатів в інших європейських парламентах відбудуться відповідні слухання і будуть прийняті заяви з вимогою звільнення політв'язнів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА