19:54 30.06.2018

Конституційний суд Польщі оцінить "антибандерівські" норми закону про Інститут нацпам'яті

2 хв читати
Конституційний суд Польщі оцінить "антибандерівські" норми закону про Інститут нацпам'яті

Конституційний суд Польщі припинив провадження щодо норм закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), які були з нього вилучені Сеймом, проте розгляне положення, де згадані "українські націоналісти", інформує польський телеканал TVN24.

Канал наводить слова виконуючого обов'язки прес-секретаря Конституційного трибуналу Якуба Козловського про те, що "в ситуації, коли поставлена під питання норма втрачає силу до винесення рішення Конституційним Судом, виробництво припиняється."

Йдеться про скасовані 27 червня польським Сеймом поправки статей закону про Інститут національної пам'яті, які передбачають кримінальну відповідальність за приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху і поширення цієї відповідальності навіть на іноземців.

Однак, як зазначив, Я. Козловський оновленим законом не вилучено низку норм, які оскаржував в Трибуналі президент Польщі Анджей Дуда. "Вони підлягають розгляду відповідно до положень Закону про організацію і процедури в Конституційному трибуналі", - сказав представник Трибуналу.

У свою чергу, як зазначає TVN24, глава канцелярії президента Кшиштоф Щерскі сказав, що в "частині, що стосується так званих українських статей, вивчення не припиняється і чекає розгляду Конституційним Судом".

Як відомо, законом про ІНП (з січневими поправками), який набрав чинності 1 березня, було передбачено, зокрема, покарання у вигляді позбавлення волі за приписування польському народу або польській державі відповідальності за злочини, які вчинила нацистська Німеччина. Ця норма викликала суперечки в Ізраїлі, США та Україні.

У закон про ІНП були також включені положення, що дозволяють порушити кримінальну справу за заперечення "злочинів українських націоналістів в 1925-1950 роках" (в тому числі тих злочинів українських формувань, які співпрацювали з Третім Рейхом). Злочином в документі називається також "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання.

На думку президента Польщі, оцінки Конституційного суду вимагає "відсилання законодавчого органу до невизначеного поняття "українських націоналістів", з огляду на те, що наслідком введеної поправки є можливість кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують вчинення цих злочинів і, як наслідок, понесення ними кримінальної відповідальності".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА