10:08 02.07.2018

У Києві СБУ не допустила інспіровану з РФ провокацію проти кримськотатарського народу

2 хв читати
У Києві СБУ не допустила інспіровану з РФ провокацію проти кримськотатарського народу

Служба безпеки України спільно з ГУ Національної поліції в м. Києві запобігла здійсненню на замовлення російської сторони екстремістської провокаційної акції в столиці, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

"За задумом представників закордонних підривних центрів, підпорядковані їм особи в Україні мали зірвати презентацію першого кримськотатарського фільму-казки "Хідір-деде", яка мала відбутися 1 липня поточного року в кінотеатрі "Жовтень". Підконтрольні російській стороні громадяни України мали винайняти у Києві до 100 осіб і поділити їх на три групи, нібито українських націоналістів", - йдеться в повідомленні прес-центру СБ України.

Перша група псевдонаціоналістів мала провести акцію протесту проти лідерів кримськотатарського народу. Друга - розкидати листівки провокаційного характеру серед глядачів у залі. Третя - облити "зеленкою" ініціаторів створення картини.

"З метою недопущення здійснення провокації її організаторів затримано під час підготовчої наради в одному із закладів громадського харчування Києва. У них вилучено заздалегідь підготовлені "зеленку", плакати і листівки провокаційного змісту та інструкції від іноземних кураторів", - йдеться в повідомленні.

За цим фактом зареєстровано кримінальне провадження за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправ'я громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності або ставлення до релігії).

В українській спецслужбі зазначають: "Достовірно відомо, що організатори акції, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти кримськотатарського народу, причетні до здійснення провокації біля посольства Угорщини 20 червня поточного року. Того дня ті самі фігуранти організували провокацію у вигляді пікетування посольства Угорщини в Україні, скандування антиугорських гасел та знищення опудала прем'єр-міністра Угорщини В.Орбана".

Також у СБ України додали, що акція мала тривати не більше ніж десять хвилин, а її організатори прибули з іншого міста.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА