16:17 03.07.2018

Данішевська виступає за активізацію процедури ліквідації старого Верховного Суду України

3 хв читати
Данішевська виступає за активізацію процедури ліквідації старого Верховного Суду України

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська вважає, що необхідно активізувати процедуру ліквідації старого Верховного Суду України, та сподівається, що цей процес мине без ексцесів.

На брифінгу у вівторок у Києві В.Данішевська зазначила, що нині "є відповідна дискусія щодо ліквідації Верховного Суду України". Водночас, за її словами, вся необхідна законодавча база для ліквідації Верховного Суду України є.

"Від моменту початку роботи нового Верховного Суду ліквідуються вищі спеціалізовані суди, а також має ліквідуватися Верховний Суд України. Про це прямо вказано в законі про судоустрій і статус суддів. Також є розпорядження Кабінету Міністрів... в якому закріплено майно вищих судів і Верховного Суду України за новим Верховним Судом", - пояснила голова суду.

Вона зазначила, що вищі суди розпочали процедуру ліквідації своєчасно і вже практично передали все майно. Що стосується безпосередньо Верховного Суду України, то, як пояснила В.Данішевська, лише 21 червня в Держреєстрі з'явився запис про початок процедури припинення діяльності Верховного Суду України.

"Ви знаєте, що судді Верховного Суду України не сприймають цієї ліквідації та, відповідно, по-різному реагують і дещо заважають здійсненню процедури ліквідації", - наголосила В.Данішевська.

Голова суду зазначила, що Верховний Суд України як четверту судову інстанцію скасовано. "Коли було скасовано четверту інстанцію, то Верховний Суд України, власне, і втратив свої повноваження. Нинішній Верховний Суд, в якому ми працюємо, це суд третьої інстанції", - зазначила вона.

В.Данішевська наголосила, що функціонування нинішнього Верховного Суду абсолютно відповідає Конституції України, а суддям старого Верховного Суду України було надано інші можливості, наприклад, запропоновано посади в апеляційних судах Києва. "Напевно, не всі судді приймають таку пропозицію - це їхнє право, але Верховний Суд як розпорядник державних коштів має зобов'язання фінансувати лише ліквідаційну процедуру Верховного Суду України", - додала вона.

За її словами, нині вживають заходів для того, щоб процедура ліквідації Верховного Суду України все-таки реально розпочалася, "щоб ті, хто підлягає звільненню, були звільнені". "Настав час активізувати процедуру ліквідації (Верховного Суду України - ІФ)", - сказала В.Данішевська.

Вона звернула також увагу на те, що думка про начебто існування в Україні двох Верховних Судів є некоректною. "Такий орган, як Верховний Суд, в Україні один. Що стосується ліквідації Верховного Суду України як юридичної особи, то це саме те, про що зараз йдеться. Тому не слід плутати та говорити, що існує дві однакові суддівські інституції... Хочеться сподіватися, що цей процес мине без ексцесів", - підсумувала голова ВС.

Як повідомлялося, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про внесення змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу про адміністративне судочинство України та інші законодавчі акти (законопроект №6232), який забезпечить завершення судової реформи. Одним з основних нововведень закону є визначення Верховного Суду як єдиної касаційної інстанції в Україні та запровадження нового порядку розгляду ним справ. 22 листопада президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Перед цим, на початку листопада 2017 року, П.Порошенко підписав указ про призначення 114 суддів нового Верховного Суду, кандидатури яких були відібрані на відкритому конкурсі і подані президентові України на затвердження Вищою радою правосуддя.

Із 15 грудня 2017 року розпочав роботу новий Верховний Суд, який тепер є головною та єдиною касаційною інстанцією, а старий Верховний Суд України припинив здійснювати повноваження.

При цьому старий ВСУ продовжує працювати, не здійснюючи правосуддя, оскільки ці повноваження виконує новостворений Верховний Суд.

21 червня 2018 року на сайті Міністерства юстиції України оприлюднено повідомлення про рішення щодо припинення Верховного Суду України як юридичної особи в результаті ліквідації. У ВСУ було створено ліквідаційну комісію, яка вживатиме заходів щодо завершення ліквідації зазначеного органу як юридичної особи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА