17:37 03.07.2018

Виникла при зміні назви Верховного Суду України проблема має бути вирішена в конституційний спосіб - в.о. голови суду

2 хв читати

В.о голови Верховного Суду України Василь Гуменюк закликає вирішити спричинену зміною назви цієї судової інстанції в рамках судової реформи проблему та суддів, які працюють у ній, у конституційний спосіб.

"Не можна ліквідувати Верховний Суд у державі, оскільки держава, вносячи зміни до Конституції та вирішуючи питання про зміну назви "Верховний Суд України" на "Верховний Суд", не планувала ліквідацію Верховного Суду України, тільки змінювала назву", - сказав він на брифінгу у вівторок у Києві.

В.о. голови Верховного Суду наголосив, що зміна назви не передбачає його ліквідації та реорганізації.

За словами В.Гуменюка, про ліквідацію Верховного Суду України як юридичної особи може йтися в тому випадку, якщо це буде записано в Конституції України.

Він розповів, що у Верховному Суді України залишилися 13 суддів і 130 держслужбовців, 15 співробітників патронатної служби, 37 - захищеної категорії, 21 - у відпустці з догляду за дитиною, а 169 співробітників перейшли працювати до нового Верховного Суду.

"Що треба зробити органам влади, щоб вийти з ситуації? Перше ... за допомогою рішення Конституційного суду. Ще в 2016 році Верховний Суд України звернувся до Конституційного суду", - сказав В.Гуменюк.

В.о. голови суду наголосив, що необхідно якнайшвидше усунути помилки, зроблені під час проведення судової реформи, й зазначив, що умов для роботи у Верховного Суду України наразі немає, тоді як судді цього суду мають гарантії довічного обрання.

Відповідаючи на запитання про те, які документи необхідно подати для внесення відомостей до реєстру про ліквідацію Верховного Суду України, В.Гуменюк наголосив: "Насамперед - розпорядчий документ про ліквідацію Верховного Суду України ... єдина людина, яка має право діяти без довіреності - в.о. голови Верховного Суду України ... я вам даю чесне слово, що я ніколи, ні до кого не звертався і нікому не давав повноважень ліквідувати Верховний Суд України".

Він також повідомив, що від 13 суддів Верховного Суду України не надходила заява про звільнення, відставку або переведення до іншого суду.

В.Гуменюк додав, що ні в Конституції, ні в чинному законодавстві не прописано, що слід зробити з діючими суддями Верховного Суду України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА