13:22 04.07.2018

Україна очікує рішення СОТ з транзитного спору з РФ до кінця року

2 хв читати
Україна очікує рішення СОТ з транзитного спору з РФ до кінця року

Україна розраховує до кінця року отримати рішення Світової організації Торгівлі (СОТ) у своїй скарзі на Росію, яка з 2016 року обмежила транзит вантажів у Казахстан і Киргизію своєю територією.

"Наразі справа перебуває в активній стадії, а рішення очікується наприкінці 2018 року", – йдеться в повідомленні Мінекономрозвитку в Україну в середу.

Відомство наголошує, що ці обмеження є непрозорими, невиправданими, політично мотивованими, мають дискримінаційний характер і не відповідають міжнародним зобов'язанням Росії, а також є торговою агресією проти України.

"Позиція України полягає в тому, що дії Росії не відповідають її зобов'язанням у рамках СОТ, і тому їх має бути скасовано", – зазначає Мінекономрозвитку.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін продовжив на другу половину 2018 року дію указу від 1 січня 2016 року "Про заходи щодо гарантування економічної безпеки і національних інтересів РФ під час здійснення міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан або Киргизької Республіки через територію РФ".

Цей указ встановлював, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через російську територію здійснюються тільки з території Білорусі і з дотриманням особливих умов. Йдеться про застосування засобів ідентифікації (пломб), що функціонують на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи "ГЛОНАСС", а також про наявність у водіїв облікових талонів.

У своїй скарзі до СОТ Україна оцінила скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу у першому півріччі 2016 року через такі дії РФ 35,1%,зокрема в Казахстан - на 45,5%.

Крім того, Мінекономрозвитку та Мінінфраструктури України заявляли про плани створити новий альтернативний економічно вигідний поромний маршрут через Грузію та Азербайджан, проте практична реалізація цих планів поки що відсутня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА