16:19 04.07.2018

Трамп під час наради кілька разів порушував питання про можливе військове вторгнення до Венесуели

2 хв читати
Трамп під час наради кілька разів порушував питання про можливе військове вторгнення до Венесуели

Президент США Дональд Трамп виступав на користь військового вторгнення на територію Венесуели через політичну кризу, яка вибухнула у цій країні в 2017 році, повідомляє агентство "Ассошіейтед прес" (АП) з посиланням на неназваного американського високопосадовця.

За інформацією співрозмовника агентства, така ідея, зокрема, прозвучала у президента США в серпні минулого року під час консультацій в овальному кабінеті, коли обговорювалося питання введення санкцій проти Венесуели.

"Президент Д.Трамп повернувся до своїх високопоставлених радників і запитанням, що збили усіх з пантелику: якщо підвладна кризі Венесуела загрожує національній безпеці США, чому Сполучені Штати не можуть просто ввести військових до цієї проблемної країни?" - передає АП, наводячи слова джерела, присутнього під час консультацій.

"Ця пропозиція шокувала тих, хто був присутній на засіданні, зокрема держсекретаря США Рекса Тіллерсона і радника президента з питань безпеки Герберта Макмастера, які пізніше залишили свої посади", - йдеться в повідомленні.

Зі свого боку радники Д. Трампа спробували пояснити американському лідеру, чому військове вторгнення до Венесуели може негативно вплинути на США. Зокрема, йшлося про те, що буде втрачено довіру до США з боку інших латиноамериканських держав, яку в минулому було складно завоювати.

У вересні того ж року Д.Трамп знову порушив це питання, цього разу - в кулуарах Генасамблеї ООН.

"Того разу обговорення відбувалося під час вечері Д. Трампа з лідерами чотирьох латиноамериканських держав-союзників, серед яких був і (президент Колумбії - ІФ) Хуан Мануель Сантос", - заявило АП джерело.

При цьому Д. Трампа заздалегідь попереджали, щоб він не порушував цієї теми під час вечері, проте президент США не дослухався до думки своїх радників.

У Білому домі відмовилися коментувати цю тему. Водночас у Національній раді з безпеки знову нагадали, що у Вашингтоні свого часу дійсно допускали кілька варіантів розвитку подій навколо Венесуели.

У серпні минулого року Д.Трамп заявив, що не виключає варіанту вирішення проблеми Венесуели, що передбачає використання американських збройних сил. Американський лідер тоді не дав чіткого коментаря про те, чи передбачає такий військовий варіант відправки військовослужбовців безпосередньо на територію Венесуели.

У липні минулого року в Венесуелі відбулися вибори до установчих зборів, які було обрано для напрацювання змін до конституції країни з ініціативи президента Н.Мадуро. Опозиція не визнала підсумків виборів і спровокувала масові виступи протесту проти дій влади. Ці події в Венесуелі викликали критику як у США, так і в інших країнах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА