16:38 04.07.2018

Суд визнав банкрутом ЧСЗ "Смарт-Холдингу" та відкрив ліквідаційну процедуру суднозаводу

3 хв читати
Суд визнав банкрутом ЧСЗ "Смарт-Холдингу" та відкрив ліквідаційну процедуру суднозаводу

Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутом ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод" (ЧСЗ, Миколаїв), що входить до складу суднобудівного субхолдингу SMG "Смарт-Холдингу".

Згідно з повідомленням на порталі "Судова влада України" в середу, відповідне судове рішення ухвалено 3 липня.

"Господарський суд Миколаївської області 3 липня 2018 року постановив припинити процедуру санації відкритого акціонерного товариства "Чорноморський суднобудівний завод", визнати Публічне акціонерне товариство "Чорноморський суднобудівний завод" банкрутом і відкрити ліквідаційну процедуру", - зазначається в повідомленні.

"Від дня прийняття госпсудом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом і розпорядження його майном. Керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута", - наголошується в повідомленні.

Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому ст. 44 закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", уточнює "Судова влада України".

ЧСЗ, що входить разом із Херсонським суднобудівним заводом (ХСЗ) до складу SMG "Смарт-Холдингу" бізнесмена Вадима Новинського, перебуває у стадії банкрутства з 2014 року. Ініціатором банкрутства стало ПрАТ "Балаклавське рудоуправління" (Севастополь, АРК), яке, як і ЧСЗ, підконтрольне В.Новинському. Провадження у справі про банкрутство порушив Госпсуд Миколаївської області на початку лютого 2014 року. В 2015 році суд ввів процедуру санації заводу.

У липні 2017 року Печерський райсуд Києва заарештував 99,87% акцій ПАТ "ЧСЗ" і 21 об'єкт нерухомого майна підприємства в Миколаєві та с. Коблевому Миколаївської області у зв'язку з розпочатим розслідуванням ГПУ за фактом службових зловживань при внесенні змін у 2012 році до укладеного у 2007 році договору купівлі-продажу акцій ДАХК "ЧСЗ" ХСЗ.

За даними генпрокурора Юрія Луценка, слідство також вбачало умисне доведення до банкрутства ПАТ "ЧСЗ" посадовими особами підприємства та посадовими особами інших суб'єктів господарювання. У січні 2018 року Генпрокуратура повідомила про завершення досудового розслідування стосовно трьох керівників структурних підрозділів ФДМ, а також генеральних директорів ЧСЗ і ХСЗ, підозрюваних у підробці за попередньою змовою документів укладеного в 2007 році договору купівлі-продажу акцій ЧСЗ, і передання справи до суду.

У "Смарт-Холдингу" розцінили арешт акцій ЧСЗ і початок досудового розслідування як тиск на компанію та її акціонера - народного депутата фракції "Опозиційний блок" В.Новинського.

У рамках укладеного у 2009 році з Міноборони контракту в 2012 році на потужностях ЧСЗ було розпочато будівництво першого українського корвета "Володимир Великий". За даними SMG, технічна готовність законсервованого на потужностях суднозаводу в 2014 році у зв'язку з новою військово-політичною ситуацією країни корвета "Володимир Великий" оцінюється в 17%. За даними з відкритих джерел, обсяг спрямованого у 2007-2013 році на створення головного корабля серії держфінансування становив близько 570 млн грн.

У лютому 2017 року Міноборони повідомило про плани відновлення держпрограми "корвет", а також про розпочаті військовим відомством переговори із судпромом щодо переуступки укладеного в 2009 році з ЧСЗ контракту на будівництво корвета.

У листопаді 2017 року Кабінет Міністрів затвердив нову редакцію держпрограми "корвет" терміном до 2028 року загальним обсягом 31,93 млрд грн.

Раніше планувалося, що в загальному обсязі кооперації за програмою частка зарубіжних постачальників озброєнь становитиме близько 20%. Серед зарубіжних партнерів за програмою були європейські DCNS, MBDA, EuroTorp.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА