12:14 05.07.2018

Російська влада кілька разів намагалася добитися від Сенцова підписання документів на отримання ним громадянства РФ - адвокат

2 хв читати
Російська влада кілька разів намагалася добитися від Сенцова підписання документів на отримання ним громадянства РФ - адвокат

Російська влада кілька разів намагалася добитися від українського політв'язня Олега Сенцова підписання документів на отримання ним громадянства Російської Федерації, водночас українець технічно та юридично не міг відмовитися від російського громадянства, запровадженого федеральним конституційним законом, заявив його адвокат Дмитро Дінзе.

"Стосовно Сенцова Олега було кілька провокацій щодо спроби підписати документи на отримання російського громадянства і, відповідно, отримання паспорта. Оскільки Олег завжди читає документи, то ці акції провалилися. Спроби підписати документи на російське громадянство були в колоніях, через які Олег їхав по етапу, а також в Якутії", - написав Д.Дінзе на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Водночас він зазначив, що О.Сенцов "технічно, фізично та юридично не міг відмовитися від російського громадянства, запровадженого російським федеральним конституційним законом щодо анексії Криму, оскільки ФСБ відмовлялася надавати дозвіл на завірення доручень і заяв".

"СІЗО не пропускала листів і заяв від Олега, всі вони осідали у слідчого, і далі їм не дали ходу", - зауважив адвокат і зазначив, що в результаті терміни, в які О.Сенцов міг відмовитися російського громадянства, були пропущені.

"Ми відмовилися йти до кримських судів, щоб оспорювати процедуру нав'язування громадянства, щоб не легітимізувати незаконні процедури Росії стосовно громадянина України Сенцова Олега, залишивши статус де юре громадянина України. Багато хто тут правильно зрозумів, що суди не стали в рішеннях зазначати громадянство Сенцова, залишивши це питання відкритим", - пояснив Д.Дінзе.

Він також звернув увагу, що у справі О.Сенцова фігурує паспорт громадянина України.

Як повідомлялося, 6 червня уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова сказала, що не знає, чи зможе український омбудсмен Людмила Денісова зустрітися з О.Сенцовим, якого утримують у російській колонії, оскільки російське законодавство "не дозволяє іноземному громадянину відвідувати громадянина іншої країни". "Вона - громадянка України, Сенцов - громадянин Росії... Виходитимемо з того, що це людина з двома громадянствами", - сказала Т.Москалькова.

О.Сенцова тримають у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму.

О.Сенцов 14 травня 2018 року оголосив голодовку з вимогою відпустити всіх українців, яких незаконно утримують у РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА