14:58 05.07.2018

Київ готовий розглянути передання РФ іще 13 осіб для звільнення українців

2 хв читати
Київ готовий розглянути передання РФ іще 13 осіб для звільнення українців

 Українська сторона може розглянути можливість передання Росії ще 13 осіб і журналіста Кирила Вишинського, крім 23 названих раніше, в обмін на звільнення українських громадян, утримуваних у РФ, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групі в Мінську Ірина Геращенко.

"Якщо лист Москалькової (російського омбудсмена Тетяни Москалькової - ІФ) є хоч якоюсь зацікавленістю російської сторони забрати своїх злочинців і віддати Україні наших (громадян - ІФ), то українська сторона готова розглянути те, щоб ми могли передати цих 14 осіб Російській Федерації для звільнення політв'язнів Кремля", - сказала І.Геращенко журналістам у четвер у Києві.

Вона зазначила, що Київ готовий розглянути передання РФ іще 13 осіб, а також заарештованого українським судом керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського.

І.Геращенко нагадала, що російський омбудсмен Т.Москалькова перед відвідуванням України надала список із 50 осіб, з якими вона хотіла зустрітися. Віце-спікер уточнила, що це особи, які або вже засуджені за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету України, або підозрюються в цьому.

Вона наголосила, що 23 людей із цих 50 українська сторона готова передати, про що заявляла раніше. Також українські компетентні органи перевірили інформацію про інших осіб із цього списку. За підсумками перевірки, як зазначила І.Геращенко, деякі особи визнали, що мають російське або подвійне громадянство.

І.Геращенко уточнила, що йдеться про керівника "РИА Новости Украина" К.Вишинського і ще 13 осіб, можливість передання яких готовий розглянути Київ.

Крім цього, згідно з озвученою І.Геращенко інформацією, в цьому списку значаться такі прізвища: Галічий, Джимієв, Жидких, Камалов, Марчуков, Михальчевський, Осмінін, Сатарров, Синичак, Суханов, Шибаєв, Юревич.

Як повідомлялося 29 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що офіційний Київ готовий передати РФ 23 громадян, засуджених в Україні за різні злочини, в обмін на 23 громадян України, яких утримують у РФ із політичних мотивів.

2 липня І.Геращенко озвучила імена та прізвища 23 засуджених або заарештованих в Україні громадян Російської Федерації, яких Київ готовий передати Москві для звільнення українських політв'язнів у Росії та на окупованому Донбасі.

Раніше 1 червня головний редактор "РИА Новости Україна" К.Вишинський під час засідання Апеляційного суду Херсонської області щодо оскарження обрання йому запобіжного заходу заявив про вихід з українського громадянства і звернувся до президента РФ Володимира Путіна по допомогу у звільненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА