17:46 05.07.2018

Захист Балуха оскаржить вирок у справі про "дезорганізацію" ІТТ роботи

3 хв читати
Захист Балуха оскаржить вирок у справі про "дезорганізацію" ІТТ роботи

Захист українського політв'язня Володимира Балуха має намір подати апеляцію на вирок підконтрольного Росії Роздольненського районного суду в Криму (5 років колонії і штраф) за звинуваченням у "дезорганізації" роботи ізолятора тимчасового тримання, повідомила адвокат українця Ольга Дінз.

"Сторона захисту має намір подавати апеляцію, оскільки вирок є незаконним і необґрунтованим. Доводам сторони захисту не дали взагалі ніякої оцінки. Якщо говорити про перспективи з урахуванням того, що раніше Верховний суд у іншій кримінальній справі вже повертав справу стосовно Володимира Балуха на новий судовий розгляд у зв'язку зі значними процесуальними порушеннями, я вважаю, що у нас є шанси якщо не на виправдувальний вирок, то хоча б на зменшення покарання, що є необґрунтованим", - сказала О.Дінз в ефірі телеканалу "112 Україна" в четвер.

За її словами, в описовій частині вироку є явні протиріччя: "Суд говорить і з показань потерпілого випливає, що той штовхнув Балуха, після чого далі суд говорить про те, що доводи Балуха про те, що потерпілий завдав йому удару, не підтвердилися. Тобто є явні протиріччя. Там потерпілий не заперечує, що він вдарив Балуха в область спини, після чого Балух навідліг лівою рукою, можливо, зачепив самого потерпілого".

Вона зазначила, що вирок суду не містить правової оцінки того, що дії В.Балуха були самозахистом після провокацій.

Відповідаючи на запитання, чи планується звернення до міжнародних судів, О.Дінз сказала: "Цим займатиметься Кримська правозахисна група. Як я знаю, вони готували документи для звернень до ЄСПЛ".

Як повідомлялося, у четвер, 5 липня, Роздольненський райсуд засудив В.Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу в 10 тис. руб. (близько 4 тис. грн). Його засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох кримінальних справ. У вироку суддя зазначила, що В.Балух скоїв злочин у зв'язку з "неприязню до нинішньої системи управління, що підтверджується раніше скоєними злочинами".

Цього самого дня було оприлюднено листа В.Балуха до українців, в якому він подякував за підтримку. Він також наголосив, що Росія тримається на пропаганді, страху і розправі з незгодними.

2 липня російський прокурор вимагав 4 років колонії загального режиму за обвинуваченням В.Балуха в дезорганізації роботи ізолятора тимчасового тримання (ІТТ), а з урахуванням першої кримінальної справи - 6 років колонії загального режиму та штрафу на суму 10 тис. руб. (4 тис. грн).

Цю справу проти активіста порушили через заяви начальника ІТТ у селищі Роздольному Валерія Ткаченка, який стверджує, що В.Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це В.Ткаченко напав на нього.

Раніше суд продовжив українському активісту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 серпня.

В.Балух продовжує безстрокову голодовку, яку він оголосив 19 березня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА