15:27 07.07.2018

Закон "про аліменти" може посилити боротьбу батьків за дітей і обмежить права тих з них, хто проживає окремо - представник омбудсмена

3 хв читати

Набуття чинності закону України, що посилює відповідальність за несплату аліментів, посилить боротьбу між батьками за отримання опіки над дітьми після розлучення, зазначає представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в сфері прав дітей і сім'ї Аксана Філіпішина.

"У нас і сьогодні все більше гучних скандалів навколо визначення місця проживання дітей та можливості того з батьків, хто проживає окремо, брати участь у долі дітей, їх вихованні, і доступу до них. Хто отримав дитину, той і вважає себе господарем. І цей законопроект лише посилює, на мій погляд, проблему. Батьки вдаватимуться до різних засобів, щоб отримати право на опіку над дитиною ", - сказала вона агентству" Інтерфакс-Україна ".

А.Філіпішина пояснила, що тому з батьків, за ким буде закріплено опіку над дитиною, не потрібно буде просити дозволу другого батька на вивезення дитини за кордон до одного місяця.

"А ось той з батьків, хто живе окремо, навіть якщо він вчасно виплачує всі аліменти, щоб реалізувати своє право на виховання дитини, зокрема шляхом вивезення дитини на оздоровлення за кордон, має отримати нотаріальну згоду другого з батьків або піти до суду. Тобто ти винен у тому, що не живеш з дитиною", - сказала вона.

Представник омбудсмена зазначила, що таким чином, закон обмежує права того з батьків, хто не проживає з дитиною. "Тому будуть маніпуляції. Я вже спостерігаю посилення боротьби за визначення місця проживання дитини", - резюмувала вона.

За словами А.Філіпішиної, за останні два роки збільшилася кількість звернень до офісу омбудсмена з питань, пов'язаних із судовими позовами за опіку над дітьми і навіть викраденням дітей.

Крім того, вона висловила думку, що найбільш ефективний метод боротьби за сумлінну виплату аліментів - громадські роботи неплатників і направлення зароблених грошей дитині.

За словами представника омбудсмена, ті батьки, які є недобросовісними платниками аліментів, як правило, не мають транспортних засобів, не виїжджають за кордон і не мають зброї. Відповідно до закону, в цих питаннях діятиме обмеження щодо неплатників аліментів.

На думку А.Філіпішино, такі важелі - не те, що потрібно дитині, яка потребує фінансової підтримки.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект (№8296), згідно з яким посилила відповідальність для недобросовісних платників аліментів.

Народні депутати в законі про виконавче провадження передбачили штрафи в розмірі 20% суми заборгованості за наявності такої за 12 місяців, 30% - у разі боргу понад два роки, 50% - у разі заборгованості, що перевищує суму платежів за три роки.

Законопроект передбачає, що автоматизована система виконавчого провадження забезпечує адміністративний арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів.

Відповідно до закону, на посади державної служби категорії "А" і "Б" не можна буде потрапити тим, у кого є заборгованість з виплати аліментів на дитину більш ніж за 6 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Вводиться також кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до двох років за злісне ухилення від адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Той з батьків, за ким закріплена опіка над дитиною, буде самостійно приймати рішення про виїзд дитини за кордон до одного місяця для лікування, навчання і відпочинку. Якщо заплановано поїздку більш ніж на місяць, батько-опікун зможе самостійно приймати рішення про виїзд дитини за кордон у тому випадку, якщо у другого з батьків є заборгованість за аліментами.

Водночас той з батьків, хто проживає окремо від дитини і не має заборгованості за виплатами аліментів, питатиме дозволу у другого з батьків на виїзд дитини за кордон. У разі відсутності такого дозволу можливе отримання через суд дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька-опікуна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА