19:01 08.07.2018

Левка Лук'яненка поховають у вівторок на Байковому кладовищі

2 хв читати
Левка Лук'яненка поховають у вівторок на Байковому кладовищі

Український письменник, дисидент і колишній народний депутат України Левко Лук'яненко буде похований у вівторок, 10 липня, на Байковому кладовищі в Києві після відспівування у Володимирському соборі, повідомляє його соратник, колишній народний депутат, письменник Володимир Яворівський.

"Відспівування у Володимирському з 12.30 до 13.30. Похорон на Байковому", - написав В.Яворівський на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю.

Попрощатися з Л.Лук'яненком можна буде в його будинку в с.Хотів Києво-Святошинського району Київської області, а у вівторок перед відспівуванням - у клубі Кабінету міністрів на Інститутській.

"Нарешті дружина Левка Надя прийняла остаточне рішення: в понеділок з Левком можна попрощатися в його будинку, в с.Хотів. У вівторок з 10 до 12 в Клубі КМ (Інститутська)", - повідомив В.Яворівський.

Як повідомлялося, Л.Лук'яненко помер на дев'яностому році життя в суботу після тривалої хвороби. Перед цим В.Яворівський повідомляв, що Л.Лук'яненко потрапив до реанімації.

Л.Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року в с.Хрипівка Чернігівської області. За часів СРСР був правозахисником і дисидентом. У січні 1961 року засуджений радянським судом до розстрілу "за антирадянську агітацію і пропаганду", проте вирок згодом був замінений тюремним ув'язненням терміном на 15 років.

У 1976 році Л.Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників "Української гельсінської групи". У наступному році він був знову засуджений до 10 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання. У 1988 році Л.Лук'яненко вийшов на свободу. Таким чином, він провів 26 років свого життя в ув'язненні.

Автор "Акта проголошення незалежності України". Народний депутат України чотирьох скликань. У 2005 році Л.Лук'яненко отримав звання Героя України. У 2016 році став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА