20:16 09.07.2018

ФФУ обурена цькуванням хорватського футболіста Віди: "Слава Україні!" – недискримінаційне чи ультраправе гасло

3 хв читати
ФФУ обурена цькуванням хорватського футболіста Віди: "Слава Україні!" – недискримінаційне чи ультраправе гасло

Федерація футболу України обурена цькуванням футболіста збірної Хорватії і колишнього гравця київського "Динамо" Домагоя Віди за опублікований в соцмережах відеоролик разом із екс-футболістом і працюючим в українському клубі асистентом тренерського штабу збірної Хорватії Огнєном Вукоєвичем, на якому звучить гасло "Слава Україна! ".

"У цій ситуації ми дотримуємося чіткої і безкомпромісної позиції: футболіст, який багато років виступав за легендарний український клуб і заслужив повагу його уболівальників, має право висловити подяку і повагу до України і наших уболівальників. Жодні дисциплінарні правила ФІФА не містять норми, яка б забороняла такі дії", - йдеться в заяві на сайті ФФУ, оприлюдненій у понеділок.

У ФФУ зазначили, що гасло "Слава Україні!" є вітанням, вшануванням пам'яті загиблих, патріотичним символом незалежності, свободи і волелюбності українського народу, а також гаслом, який часто використовується українськими вболівальниками для підбадьорювання своїх команд під час матчів.

"Водночас це гасло не містить жодного негативного або образливого змісту, як і інші такі гасла, наприклад," Слава Хорватії! "Або" Слава Франції! ".

Президент ФФУ Андрій Павелко, який є членом Дисциплінарного комітету ФІФА, надіслав звернення до ФІФА і УЄФА, в якому виклав свою позицію і роз'яснення. Зокрема, він вказав, що Д.Віда 5 років виступав за київське "Динамо", вболівальники якого відомі тим, що підтримують українські національні традиції.

"Як член Дисциплінарного комітету ФІФА, я б хотів звернути вашу увагу на мотивацію гравця, яка полягає в тому, що він хотів висловити свою повагу країні, де провів п'ять років свого життя. З огляду на це, таке висловлення поваги не слід інтерпретувати як акт агресії або провокації, відповідно до статті 54 Дисциплінарних правил ФІФА", - йдеться в його зверненні на адресу ФІФА і УЄФА.

"Більш того, "Слава Україні! Героям Слава!"- це не дискримінаційний або ультраправий знак або символ, який може вважати негативним відповідно до заборонного списку організації FARE (Football Against Racism In Europe, з якою працюють ФІФА і УЄФА - ІФ)", - зазначив А.Павелко.

Як повідомлялося, після перемоги збірної Хорватії над збірною Росії в 1/4 чемпіонату світу з футболу 2018 року футболіст хорватської збірної, екс-гравець ФК "Динамо" (Київ) Д.Віда разом із екс-гравцем збірної Хорватії і київського клубу О.Вукоєвичем опублікували в соцмережах відеоролик з привітаннями Україні. На відео Д.Віда скандує: "Слава Україні!", о О.Вукоєвич каже: "Це перемога за Динамо і за Україну".

8 липня стало відомо, що Дисциплінарний комітет ФІФА винес попередження Д.Віді за цей відеоролик. Також 8 липня Хорватська федерація футболу заявила, що відеозапис за участю захисника збірної Д.Віди і помічника тренерського штабу О.Вукоєвича були лише відповіддю на "численні повідомлення підтримки, отримані з України під час чемпіонату світу з футболу 2018 року" і не мав політичного характеру.

9 липня Хорватська футбольна федерація повідомила, що колишнього футболіста і тренер-селекціонера київського "Динамо" Огнена Вукоєвича було звільнено від обов'язків помічника тренерського штабу збірної Хорватії на ЧС-2018 і він більше не буде членом хорватської делегації на турнірі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА