11:00 10.07.2018

ЄСПЛ прийняв до розгляду скарги Труханова на незаконне затримання в лютому

2 хв читати
ЄСПЛ прийняв до розгляду скарги Труханова на незаконне затримання в лютому

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду заяву мера Одеси Геннадія Труханова про порушення ст. 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод - "про право на свободу та особисту недоторканність" за фактом його нібито незаконного затримання правоохоронними органами в лютому поточного року в аеропорту "Бориспіль".

Відповідну інформацію поширила юридична фірма Equity.

Водночас в Одеській міськраді не змогли ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію.

"Ми неодноразово говорили про негативні процесуальні наслідки незаконного затримання Геннадія Труханова та факт порушення правоохоронними органами національного законодавства й міжнародних зобов’язань. Відповідну скаргу прийняв і Європейський суд з прав людини 6 червня 2018 року. Ми віримо, що подальший справедливий розгляд і рішення суду спонукатиме правоохоронні органи діяти лише у межах законних приписів та унеможливить незаконне затримання як негативну національну практику", - наводяться на сайті фірми слова адвоката Г.Труханова Олександра Лисака.

Як повідомлялося, у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу держпідприємства "Завод "Краян", за 185 млн грн у приватної структури, яка, у свою чергу, на початку 2016 року заплатила за цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, 11,5 млн грн.

Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Однак детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі.

14 лютого 2018 року Г.Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" за підозрою в заволодінні коштами місцевого бюджету шляхом зловживання службовим становищем із придбання та передання в комунальну власність приміщень колишнього заводу "Краян".

За результатами розслідування було повідомлено про підозру кільком посадовим особам Одеської міськради, керівникам і засновникам деяких підприємств за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

16 лютого Солом'янський районний суд Києва не задовольнив клопотання антикорупційних органів про арешт Г.Труханова з альтернативою застави в 50 млн грн і відпустив його на поруки народного депутата Дмитра Голубова (фракція "БПП").

У березні Солом'янський районний суд Києва відновив арешт 185 млн грн, які були сплачені з міського бюджету Одеси за будівлю ВАТ ХК "Краян", і ухвалив рішення про їх передання в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

31 травня детективи НАБУ відкрили восьми підозрюваним у справі та їхнім захисникам матеріали досудового розслідування для ознайомлення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА