19:14 10.07.2018

НАБУ затримало комерційного директора компанії-постачальника палива для потреб Міноборони, підозрюваного в розкраданні понад 149 млн грн

4 хв читати
НАБУ затримало комерційного директора компанії-постачальника палива для потреб Міноборони, підозрюваного в розкраданні понад 149 млн грн

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) затримали комерційного директора компанії-постачальника палива для потреб Міноборони, підозрюваного у розкраданні понад 149 млн грн.

Як повідомляє у вівторок прес-служба НАБУ, затримання відбулося напередодні, 9 липня 2018 року.

"Впродовж дев’яти місяців ця особа переховувалась від слідства — в листопаді 2017 року її оголошено в міжнародний розшук. Інформація про розшук підозрюваного опублікована ще торік восени на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України в рубриці "Особи, які переховуються від органів влади", – нагадали в Бюро.

Водночас, як зазначили в НАБУ, з незрозумілих причин під час перетину підозрюваним держкордону України 9 липня 2018 року співробітники Державної прикордонної служби України не вжили заходів для його затримання.

"Ще 31 жовтня 2017 року суд виніс ухвалу на затримання підозрюваного з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування до неї запобіжного заходу. Проте, майже за півтора місяці до того, він, за даними ДПСУ, виїхав із країни і більше не повертався. Відповідно, виконати судову ухвалу було неможливо. Тому 19 жовтня 2017 року особу оголошено у міжнародний розшук, а 11 листопада 2017 року йому передано письмове повідомлення про підозру", – повідомили в Бюро.

За даними слідства, комерційний директор компанії, знаючи, що є підозрюваним, свідомо не повертався на територію України. Проте 13 червня 2018 року закінчився термін дії його паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що унеможливило подальше перебування на території країн Європейського Союзу, тому 9 липня 2018 р. він змушений був повернутися в Україну. "Причому державний кордон ця особа перетнула на підставі свідоцтва про повернення в Україну", – йдеться в повідомленні.

"В цей же день підозрюваний з'явився в НАБУ, після чого був затриманий... і доставлений в ізолятор тимчасового утримання. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу", – повідомили в Бюро.

У НАБУ не називають ім'я затриманого комерційного директора, однак як повідомила в "Фейсбуці" адвокат Олена Сторожук, йдеться про топ-менеджера компанії "Трейд Коммодіті" Володимира Гарькавого, якого у понеділок, 9 липня, було затримано за рішенням прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"Сьогодні о 14:09 прокурором САП Грищуком М. А. прийнято рішення затримати Гарькавого Володимира, в порядку Ч.3 ст.208 КПК України. Тобто, особа сама з`явилась в НАБУ, просила вручити підозру, чекала дві години поки хоч хтось нас прийме на допит, дала свідчення, відповіла на всі питання детектива – і буде затримана, щоб... не втекла! Да, і Ухвала про розшук і доставку до суду втратила чинність 30 квітня 2018 року. А пояснення просте – бо був у розшуку", – написала О.Сторожук.

Водночас у НАБУ нагадують, що за версією слідства, зазначена особа, яка є одним із учасників корупційної схеми, за якою Міністерство оборони України упродовж 2016 року незаконно переплатило за поставлене йому пальне 149 млн 339 тис. грн. Це сталося через механізм укладення додаткових угод, за якими безпідставно було збільшено ціну закупівлі в середньому на 16% від початкової ціни.

Як повідомлялося, 11 грудня 2017 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП затримали заступника міністра оборони України Ігоря Павловського та директора департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони Володимира Гулевича за підозрою в причетності до розкрадання понад 149 млн грн державних коштів під час закупівлі палива для оборонного відомства.

За версією слідства, на початку 2016 року комітет із конкурсних торгів Міноборони організував процедуру відкритих торгів на закупівлю рідкого палива. За результатами торгів 26 квітня 2016 року комітет з 14 лотів затвердив до оплати пропозиції одного з учасників торгів як найбільш економічно вигідні. 13 і 18 травня 2016 року між Міноборони і переможцем конкурсних торгів було укладено 14 договорів про постачання для державних потреб палива для техніки спеціального призначення за рахунок коштів державного бюджету України на загальну суму понад 1 млрд грн.

Наступного дня в САП назвали ще двох осіб, повідомлених про підозру в цій справі – співробітника одного з відділів Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів і співробітника Департаменту внутрішнього аудиту Міноборони України.

12 жовтня 207 року Солом'янський райсуд Києва обрав запобіжний захід заступнику міністра оборони України Ігорю Павловському у вигляді цілодобового домашнього арешту, але це судове рішення оскаржив захист заступника міністра.

16 жовтня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) затримало фактичного власника комерційного підприємства за підозрою в розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі палива для Міністерства оборони. 17 жовтня Солом'янський районний суд Києва відпустив затриманого інвестора компанії "Трейд Коммодіті" Володимира Трофименка під особисте зобов'язання з обов'язком носити електронний браслет.

11 квітня 2018 року Інтерпол оголосив у міжнародний розшук директора компанії "Трейд Коммодіті" Вадима Майка у справі про розкрадання 149 млн грн за постачання палива для потреб Міністерства оборони.

28 березня 2018 року досудове розслідування стосовно підозрюваних в участі в корупційній схемі посадових осіб Міністерства оборони України завершилося. Наразі підозрювані і їхні захисники знайомляться з матеріалами справи.

Матеріали щодо дій двох підозрюваних – затриманого 9 липня 2018 року представника компанії і номінального директора комерційного підприємства, який перебуває в міжнародному розшуку, виділено в окреме провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА