14:47 11.07.2018

На полігоні у Рівненській області розпочато слідчий експеримент для встановлення причини розриву міномета "Молот" - головний військовий прокурор

3 хв читати
На полігоні у Рівненській області розпочато слідчий експеримент для встановлення причини розриву міномета "Молот" - головний військовий прокурор

 На 223-му загальновійськовому полігоні в Рівненській області розпочато слідчий експеримент для встановлення причини розриву міномета "Молот" під час навчань 6 липня, внаслідок якого троє військовослужбовців загинули, ще дев'ятеро дістали поранення різного ступеня тяжкості, повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"На полігоні за участю директора КНДІСЕ, експертів і представників Міноборони розпочинаємо слідчий експеримент щодо встановлення причини детонації/вибуху міномета "Молот"", - написав він на своїй сторінці у Facebook у середу.

Раніше слідчий експеримент було заплановано на вівторок, але з технічних причин було перенесено на середу.

Водночас раніше парламентський комітет з питань нацбезпеки і оборони анонсував на середу засідання щодо інциденту з розривом міномета на Рівненському полігоні, під час якого планувалося заслухати інформацію А.Матіоса і заступник міністра оборони Ігоря Павловського про обставини трагедії.

Напередодні, 9 липня, головний військовий прокурор озвучив у соцмережах версію слідства, яка полягала у тому, що причиною трагедії могло стати подвійне заряджання міномета.

"На думку слідства, міномети працювали без запобіжників, що спричинило можливість подвійного заряджання", - повідомив А.Матіос. У зв'язку з цим він також уточнив: "Вибух стався одразу після чергової підзарядки. Характер і обставини розриву міномета також на це вказують".

"Попередньо в діях незалежного спостерігача стрільб є всі ознаки службової недбалості: відстань між мінометами - 8 м замість передбачених вимогами 20 м, глибина окопів також не відповідала нормативам", - зазначив головний військовий прокурор, наголосивши: "Причину вибуху надасть можливість встановити лише експертиза з слідчим експериментом відтворення обставин трагічної події".

Як повідомлялося, під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні раннім вранці 6 липня стався розрив 120-мм міномета "Молот" розробки ПАТ "Маяк" (Київ), що входить до держконцерну "Укроборонпром". У результаті троє військовослужбовців загинули, ще дев'ятеро дістали поранень різного ступеня тяжкості. Командувач Сухопутних військ ВСУ прийняв рішення про припинення навчань. Призначено службове розслідування для з'ясування причин трагедії.

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти підсумки розслідування інциденту поточного тижня і розпорядився призупинити використання мінометів "Молот" на навчанннях на час розслідування.

Український 120-мм міномет "Молот" створено на основі радянського міномета 2Б11. Його оснащено сучасним прицілом MUM 706M, має спеціальний запобіжник на дульній частині від подвійного заряджання. Вага в бойовому положенні - 210 кг. Скорострільність міномета - 12 постр./хв, дальність ураження ворожих цілей - понад 7 км.

Поставки "Молота" до армії розпочато "Укроборонпромом" в березні 2016 року. За цей час поставлено кілька сотень мінометів. В "Укроборонпромі" акцентують, що на сьогоднішній день у ОПК відсутні альтернативи 120-мм мінометів "Молот" для поставок ЗСУ.

Згідно з відкритими даними оборонного сектора, раніше з "Молотом" вже траплялися трагедії, схожі з тією, що сталася 6 липня на Рівненському полігоні, як під час бойового застосування, так і під час виконання навчально-бойових завдань. У висновках комісій серед причин, що призвели до загибелі військових, називалося як подвійне заряджання, так і низька якість боєприпасів, зокрема, їхні осічки, зазначають військові фахівці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА