15:03 11.07.2018

Оператор аеропорту "Київ" пов'язує аварію з літаком Bravo 14 червня з обшуками НАБУ

3 хв читати
Оператор аеропорту "Київ" пов'язує аварію з літаком Bravo 14 червня з обшуками НАБУ

 Компанія "Майстер-Авіа", яка керує міжнародним аеропортом "Київ" ім. Сікорського ( "Жуляни"), звинувачує Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) в блокуванні роботи аеропорту під час обшуків 14 червня і створенні загроз для пасажирів.

"Наслідком дій НАБУ стала неможливість запобігти аварії, що сталася з літаком авіакомпанії Bravo, що виконував рейс Анталія - Київ", - йдеться в заяві "Майстер-Авіа" на сторінці аеропорту в Facebook.

Компанія уточнює, що адміністративні будівлі і термінали аеропорту були заблоковані співробітниками НАБУ з автоматичною зброєю з 10:00 14 червня до 5:00 15 червня. "Майстер-Авіа" стверджує, що дії НАБУ завадили керівництву аеропорту вжити заходів для безпечної посадки, під час грози літак із 169 пасажирами і 4 тоннами палива викотився за межі злітно-посадочної смуги і сів "на черево".

Згідно із заявою, раніше керівництво аеропорту не оприлюднювало подробиць ситуації у зв'язку з розслідуванням авіаційної події спеціальною комісією, а тепер попереджає, що у разі повторного блокування силовими структурами призупинить обслуговування рейсів.

"Майстер-Авіа" пояснює, що має термінали і пероном, а на балансі КП МА "Київ" (Жуляни) є аеродром і злітна смуга.

На думку компанії, для застосування сили не було причин, оскільки менеджмент готовий до конструктивної взаємодії з контролюючими структурами і надання всієї необхідної інформації за запитом.

Як раніше повідомив "Судовий репортер" з посиланням на постанову Солом'янського райсуду Києва від 21 червня, НАБУ розслідує кримінальне провадження щодо можливих зловживань і розтрати коштів у діях посадових осіб Київської міськради, його постійної комісії з питань власності, Головного управління комунальної власності. Києва, КП МА "Київ" і ТОВ "Майстер-авіа". Воно було зареєстровано в березні 2018 року на основі звіту Державної аудиторської служби за результатами ревізії КП МА "Київ" в період з 1 січня 2014 року до 30 вересня 2017 року.

На думку аудиторів, на 22,5 млн грн було занижено орендну плату через вибір неправильної ставки, КП виплатило 41,3 млн грн зарплати працівникам, які фактично виконували роботу для "Майстер-авіа", а також уклало з ТОВ невигідний договір про реструктуризації боргу. Аудитори також вважають, що КП недоотримало 41,6 млн грн від "Майстер-Авіа" за договором про заправку літаків.

"Майстер-Авіа" стала управляти аеропортом за підсумками виграного нею в 2010 році інвестиційного конкурсу, уклавши договір оренди майна аеропорту на 49 років. За даними компанії, за цей час вона інвестувала понад $ 50 млн у створення нової інфраструктури аеропорту і досі спрямовує всі наявні ресурси на погашення кредиту. Бенефіціарами ТОВ, згідно держреєстру, є Василь Хмельницький і Денис Костржевський.

"Майстер-Авіа" в 2017 році збільшило чистий прибуток у 3,8 рази - до 323,01 млн грн, проте в 2014 і 2015 рр. працювала зі збитками, які сукупно становили 500,69 млн грн. Виторг ТОВ у минулому році зріс на 45,2% - до 641,6 млн грн.

КП МА "Київ" в 2017 році збільшив чистий прибуток на 59,3% - до 56,23 млн грн, його виторг зріс на 39,9% - до 178,82 млн грн.

Аеропорт "Київ" ім. Сікорського є другим за величиною платником податків серед столичних комунальних підприємств.

На сьогодні МА "Київ" співпрацює більш ніж з 40 авіакомпаніями. Щомісяця з аеропорту здійснюється приблизно 2,5 тис рейсів, щорічно обслуговується близько 2 млн пасажирів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА