19:50 11.07.2018

Естонія, Латвія і Данія створять штаб Північної дивізії НАТО

2 хв читати
Естонія, Латвія і Данія створять штаб Північної дивізії НАТО

Міністри оборони Естонії, Латвії та Данії уклали в середу угоду щодо створення командування багатонаціональної Північної дивізії НАТО.

Документ також підписали міністри оборони Канади, Великої Британії та Литви, повідомили в середу "Інтерфаксу" в прес-службі міністерства оборони Естонії.

"Це - природний крок із зміцнення стримування і оборони НАТО. Якщо на саміті у Вельсі прийняли рішення щодо створення штабних елементів НАТО, а на саміті у Варшаві вирішили розмістити в балтійських країнах і Польщі батальйонні бойові групи, то зараз ми зможемо говорити про створення військового штабу, орієнтованого на Латвію і Естонію", - сказав міністр оборони Юрі Луйк (Juri Luik).

За його словами, "регіон Балтійського моря зараз один з найбільш вразливих у НАТО". "Тому важливо, щоб структура командування альянсу відповідала реальним загрозам, а НАТО був здатний у разі необхідності керувати великомасштабними операціями з колективної оборони", - додав Ю.Луйк.

Штаб дивізії підкорятиметься розміщеному в Щецині (Польща) штабі Північно-Східного корпусу, в його складі буде близько 300 осіб. Він приступить до служби в вересні нинішнього року, в першій половині 2019 року досягне первинного оперативного потенціалу, а з середини 2020 року - повного оперативного потенціалу.

З урахуванням логістики, зв'язку і планованої зони відповідальності штаб буде одночасно діяти в Латвії (Адажі) і в Данії, причому штабний елемент у Данії в разі кризи буде готовий оперативно передислокуватися.

У завдання штабу дивізії буде входити постійний збір оперативної інформації в регіоні, керівництво підлеглими йому бригадами, координування, планування і синхронізація проведених навчань, а також навчання частин і забезпечення їм всебічної підтримки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА