21:56 11.07.2018

Слідчі дії детективів НАБУ не могли стати причиною аварії літака в аеропорту "Київ" 14 червня, запевняють у Бюро

4 хв читати
Слідчі дії детективів НАБУ не могли стати причиною аварії літака в аеропорту "Київ" 14 червня, запевняють у Бюро

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) спростовує обвинувачення компанії "Майстер-Авіа" в блокуванні роботи Міжнародного аеропорту "Київ" ім. Ігоря Сікорського під час обшуків 14 червня і створенні загроз для пасажирів.

"Слідчі дії, які детективи Національного антикорупційного бюро України здійснювали 14 червня 2018 року на території Міжнародного аеропорту "Київ" ім. І. Сікорського, не можуть бути причиною аварійної ситуації. Обвинувачення ж компанії "Майстер-Авіа" (орендар аеропорту) в блокуванні роботи , через що нібито виявилося неможливим запобігти аварії літака авіакомпанії Bravo, не відповідають дійсності", - йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ в середу.

У Бюро підтвердили, що 14 червня, в день аварії літака авіакомпанії Bravo, детективи НАБУ на підставі визначення Солом'янського районного суду Києва проводили обшуки на території аеропорту "виключно в адміністративних приміщеннях, в яких знаходяться кабінети керівництва компанії, бухгалтерії, фінансового та юридичного управлінь", тобто підрозділів, які безпосередньо не займаються технічним забезпеченням організації польотів і їх безпекою.

Під час обшуків було обмежено пересування тільки деяких керівників компанії "Майстер-Авіа" і одного з кінцевих власників цієї компанії, які можуть бути причетні до корупційних діянь.

У Бюро підкреслили, що технічний персонал аеропорту і інші співробітники компанії не були обмежені в пересуванні по території аеропорту і в повній мірі виконували свої службові обов'язки.

Крім того, ніякі перешкоди через дії НАБУ не виникали і перед представниками державної комісії з розслідування обставин аварії літака, що прибули на наступний день в аеропорт.

"Однак, замість конструктивної позиції і готовності до співпраці зі слідством компанія "Майстер-Авіа" публікує помилкові заяви, прикриваючись нібито безпекою пасажирів. Звертаємо увагу: свою версію подій, компанія оприлюднила майже через місяць після аварії, турбуючись про те, що подальше здійснення слідчих дій НАБУ на території аеропорту нібито може привести до майбутніх аварій. Національне бюро підкреслює, що такі заяви є неприпустимими і можуть сприйматися як відверта маніпуляція", - йдеться в повідомленні Бюро.

Як повідомлялося, 11 липня компанія "Майстер-Авіа", яка керує міжнародним аеропортом "Київ" ім. Сікорського (Жуляни), обвинуватила НАБУ в блокуванні роботи аеропорту під час обшуків 14 червня і створенні загроз для пасажирів.

"Наслідком дій НАБУ стала неможливість запобігти аварії, що сталася з літаком авіакомпанії Bravo, що виконував рейс Анталія - Київ", - йдеться в заяві "Майстер-Авіа" в Facebook.

Компанія уточнює, що адміністративні будівлі і термінали аеропорту були заблоковані співробітниками НАБУ з автоматичною зброєю з 10:00 14 червня до 5:00 15 червня. "Майстер-Авіа" стверджує, що дії НАБУ завадили керівництву аеропорту вжити заходів, що відповідають грозі, при посадці в яку літак зі 169 пасажирами і 4 тоннами палива викотився за межі злітно-посадочної смуги і сів "на черево".

Згідно із заявою, раніше керівництво аеропорту не оприлюднило подробиці ситуації в зв'язку з розслідуванням авіаційної події спеціальною комісією, а тепер попереджає, що в разі повторного блокування силовими структурами призупинить обслуговування рейсів.

"Майстер-Авіа" пояснює, що володіє терміналами і пероном, а на балансі КП МА "Київ" (Жуляни) знаходяться аеродром і злітна смуга.

На думку компанії, для застосування сили не було причин, так як менеджмент готовий до конструктивної взаємодії з контролюючими структурами і надання всієї необхідної інформації за запитом.

Раніше "Судовий репортер" з посиланням на визначення Солом'янського райсуду Києва від 21 червня повідомив, що НАБУ розслідує кримінальне провадження щодо можливих зловживань і розтрати коштів в діях посадових осіб Київської міськради, його постійної комісії з питань власності, Головного управління комунальної власності. Києва, КП МА "Київ" і ТОВ "Майстер-Авіа". Воно було зареєстровано в березні 2018 року на основі звіту Державної аудиторської служби за результатами ревізії КП МА "Київ" в період з 1 січня 2014 року до 30 вересня 2017 року.

На думку аудиторів, на 22,5 млн грн була занижена орендна плата через вибір неправильної ставки, КП виплатило 41,3 млн грн зарплати працівникам, які фактично виконували роботу для "Майстер-Авіа", а також уклало з ТОВ невигідний договір щодо реструктуризації боргу. Аудитори також вважають, що КП недоотримало 41,6 млн грн від "Майстер-Авіа" за договором стосовно заправки літаків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА