08:30 12.07.2018

Світова економіка втрачає трильйони доларів через обмеження освіти дівчаток

2 хв читати
Світова економіка втрачає трильйони доларів через обмеження освіти дівчаток

Обмеження доступу дівчаток до освіти завдає серйозної шкоди світовій економіці: країни втрачають від $15 трлн до $30 трлн через втрачену можливість підвищити продуктивність праці й доходи жіночої частини населення, йдеться в огляді Світового банку (СБ) "Missed Opportunites: The High Cost of Not Educating Girls".

Менше двох третин дівчаток у країнах із низьким рівнем доходів закінчують навіть початкову школу, а неповну середню освіту здобувають лише близько 30%. У світі загалом 77,1% жінок мають як мінімум кілька класів середньої освіти.

При цьому в жінок із повною загальною середньою освітою (СБ оцінює її у 12 років навчання) більше шансів на працевлаштування, а заробляють вони принаймні вдвічі більше за тих, хто був позбавлений цієї можливості.

СБ також звертає увагу на значні соціальні та економічні переваги повної середньої освіти для самих дівчаток і їхніх майбутніх дітей. Для жінок, які здобули бодай середню освіту, менша ймовірність стикнутися з насильством у сім'ї, їхній рівень психологічного благополуччя загалом вищий. Для суспільства в цілому вигода полягає у зниженні дитячої та материнської смертності й голоду, відмові від дитячих шлюбів і уповільненні зростання чисельності населення в країнах, де вона занадто висока, а також активне залучення жінок у всі сфери життя.

Жінки, які здобули хоча б середню освіту, приймають ефективніші рішення в тому, що стосується їхніх сімей, а їхні діти в середньому здоровіші.

"Ми не можемо дозволити гендерній нерівності стати на шляху світового прогресу. Нерівність в освіті - ще одна проблема, яку можна виправити і яка коштує світові трильйони доларів", - наводяться в прес-релізі слова головного виконавчого директора СБ Крісталіни Георгієвої.

На сьогодні у світі налічується близько 132 млн дівчаток віком від 6 до 17 років, які не відвідують школу.

Публікація дослідження СБ приурочена до відзначається ООН 12 липня Дня Малали - дня народження пакистанської активістки Малали Юсуфзай, яка стала лауреатом Нобелівської премії миру "за боротьбу проти придушення прав дітей і молодих людей і за права всіх дітей на освіту".

Світовий банк з 2016 року інвестував понад $3,2 млрд в освітні проекти для дівчаток-підлітків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА