12:58 12.07.2018

FT випустила розслідування про "російський слід" у фінансуванні будівництва вежі Трампа в Торонто

2 хв читати
FT випустила розслідування про "російський слід" у фінансуванні будівництва вежі Трампа в Торонто

Британська Financial Times опублікувала багатосторінкове розслідування про джерела фінансування будівництва хмарочоса Trump Toronto, де партнером майбутнього президента США Дональда Трампа виступав канадський бізнесмен російського походження Алекс Шнайдер.

Історія цього проекту давно цікавить ЗМІ: більше року тому The Wall Street Journal повідомляла, що в 2010 році Зовнішекономбанк фінансував операцію з продажу частки А. Шнайдера в українському металургійному комбінаті "Запоріжсталь", а той, у свою чергу, виручені кошти перевів до Trump Toronto .

FT, чиє розслідування тривало десять місяців, пише, що в угоді був присутній "секретний" комісійний платіж на суму $100 млн (тобто понад 10% від її офіційної суми, на яку припадало $850 млн). Газета посилається на дані офшорних компаній і судові матеріали, зокрема, в рамках розгляду між А. Шнайдером і його колишнім партнером із Midland Group Едуардом Шифріном.

На "Запоріжсталь" також претендував український бізнесмен Рінат Ахметов - і, як випливає з цитованих FT документів, він вже домовився про угоду за $690 млн, коли виник пов'язаний з Росією покупець. З $160 млн, на які сума угоди перевищила пропозицію Р.Ахметова, $ 50 млн отримав український підприємець як компенсацію за розірвання договору, $10 млн - Midland, а $ 100 млн отримав через ланцюжок компаній якийсь посередник. Це колишній керівник Державного управління справами України, екс-глава НАК "Нафтогаз України" Ігор Бакай (наразі обвинувачується у Росії в шахрайстві, перебуває під домашнім арештом), пише FT.

Е. Шифрін у своїх свідченнях для суду зазначав, що комісійні в угодах на пострадянському просторі були звичайною практикою. Він не впевнений, що всі ці гроші дісталися особисто І.Бакаю - можливо, були і "додаткові отримувачі", не виключає бізнесмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА