15:28 12.07.2018

У НАБУ заявили про непослідовність рішення САП при закритті "справи рюкзаків"

5 хв читати
У НАБУ заявили про непослідовність рішення САП при закритті "справи рюкзаків"

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) називають незрозумілим і непослідовним рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про закриття кримінального провадження щодо двох підозрюваних у так званій "справі рюкзаків" - сина міністра внутрішніх справ України Олександра Авакова і екс-заступника міністра Сергія Чеботаря.

"Згідно з рапортом детектива НАБУ, увечері 11 липня йому подзвонив прокурор САП Василь Кричун і повідомив, що виніс постанову про закриття кримінального провадження щодо підозрюваних екс-заступника міністра внутрішніх справ і фізичної особи - близького родича глави МВС України, які, на думку слідства, організували закупівлю рюкзаків для потреб МВС з порушеннями", - зазначено в повідомленні прес-служби НАБУ в четвер.

Щодо третього підозрюваного - представника фірми-переможця, яка мала поставити ці рюкзаки, як зазначила в Бюро, він висунув версію про одноосібне скоєння кримінального злочину.

"Таке рішення САП, на думку детективів НАБУ, є незрозумілим і непослідовним, адже в квітні цього року детективи НАБУ разом з прокурорами САП прийняли рішення про те, що всі докази отримані і відкрили матеріали стороні захисту для ознайомлення. Після цього на вимогу прокурорів детективи підготували об'ємний реєстр і обвинувальний акт щодо всіх трьох підозрюваних, які потрібні лише у разі направлення до суду", - зазначено в повідомленні.

Однак, як наголосили в НАБУ, 10 червня в ЄРДР з'явилася позначка прокурора САП про відновлення досудового розслідування у "справі рюкзаків", яке вже перебувало на стадії ознайомлення з матеріалами.

"Зазначимо, що за майже місяць до того, 12 червня, детективи НАБУ подали до суду клопотання про обмеження сторони захисту в термінах ознайомлення з матеріалами справи. Прокурор САП це клопотання тоді не підтримав, тому детективи подали його самостійно. Зараз це клопотання досі не розглянуто", - повідомили в Бюро.

У свою чергу в САП повідомили, що їхній представник о 16:00 у четвер, 12 липня надасть коментарі ЗМІ щодо так званої "справи рюкзаків".

Раніше в це день глава САП Назар Холодницький повідомив інтернет-виданню "Українська правда", що САП закрила справу, в якій фігурували Олександр Аваков і С.Чеботар. "Я про це рішення дізнався лише вчора (11 липня - ред.) ввечері. Зараз розбираємося", - пояснив Н.Холодницький виданню.

Водночас підозрюваним у розкраданні коштів залишається третій фігурант справи - представник фірми-переможця тендера на поставку рюкзаків Володимир Литвин. Йому слідство інкримінує привласнення майна і підробку документів. За інформацією ЗМІ, він визнав провину в шахрайстві і підробці документів.

Того ж дня адвокат А.Авакова Андрій Федур на прес-конференції заявив, що задоволений рішенням прокурора про закриття справи, оскільки, за його словами, той розумів, що зібраних доказів не вистачить для того, щоб справу можна було передати до суду.

Як повідомлялося, 5 квітня 2018 року НАБУ і САП повідомили про завершення досудового розслідування у так званій "справі про рюкзаки".

"Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили підозрюваним у розтраті коштів при закупівлі рюкзаків для потреб Міністерства внутрішніх справ України та їхніх захисникам про завершення досудового розслідування. 4 квітня 2018 року було відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення", - повідомила прес-служба НАБУ.

Після ознайомлення з матеріалами справи буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду.

Згідно з повідомленням Бюро, у скоєнні злочину, в результаті якого держбюджету завдано збитків в сумі 14,5 млн грн, підозрюють: колишнього заступника міністра внутрішніх справ - керівника апарату (за ч. 5 ст. 191 КК України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); представника фірми-переможця, який, за версією детективів НАБУ, з використанням підроблених документів забезпечив участь у переговорній процедурі закупівлі та перемогу фіктивної фірми, а також організував пошиття рюкзаків низької якості для поставки їх МВС (за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 і ч. 4 ст. 358 (підробка документів) КК); а також приватна особа, яка, на думку слідства, підбурила заступника глави МВС - керівника апарату організувати проведення переговорної процедури таким чином, щоб переможцем було визначено фірму його товариша (ч. 4 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК).

За даними слідства, в 2015 році підозрювані організували закупівлю рюкзаків для МВС без необхідності, за ціною, значно вищою за середньоринкову. Товар не поставили вчасно, він не відповідав вимогам, встановленим МВС, що підтверджено висновками судової товарознавчої експертизи. Детективи НАБУ встановили, що у фірма-переможця, яка мала б поставити за умовами закупівлі 5 тис. рюкзаків навесні 2015 року, у 2014 році жодної господарської діяльності не здійснювала, у неї не було ні обладнання, ні працівників.

У подальшому кошти, які надходили на її рахунки від МВС, були конвертовані в готівку через низку фіктивних підприємств.

У жовтні 2017 року трьох вищеназваних осіб затримали, їм повідомили про підозру в розтраті бюджетних коштів.

У НАБУ вказали, що стосовно ще чотирьох осіб, викритих в організації корупційної схеми, вже є остаточні рішення суду за результатами розгляду справ по суті - епізоди з їх участю були виділені в окремі кримінальні провадження, розслідування за якими завершено.

Як повідомлялося, НАБУ розслідує кримінальне провадження про розтрату понад 14 млн грн при закупівлі рюкзаків для потреб МВС України наприкінці 2014 - початку 2015 років. Детективи з'ясовують обставини, пов'язані з підробкою складських документів щодо поставлених рюкзаків.

Двом особам, затриманим 31 жовтня 2017 року рамках розслідування справи, повідомили про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Йдеться про екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря та сина глави МВС України Олександра Авакова.

Пізніше детективи НАБУ повідомили про підозру у вчиненні злочину третього затриманого - керівника IT-компанії Turboseo Володимира Литвина, який керував також фірмою, яка за результатами тендера мала пошити партію рюкзаків для МВС.

Солом'янський райсуд Києва 1 листопада 2017 обрав А.Авакову і ще двом фігурантам "справи рюкзаків" запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА