16:12 12.07.2018

ВР законодавчо врегулювала правовий статус зниклих безвісти осіб

2 хв читати
ВР законодавчо врегулювала правовий статус зниклих безвісти осіб

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про правовий статус осіб, зниклих безвісти.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний законопроект (№5435) проголосували 238 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Згідно з документом, в Україні з'явиться єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти. Це – електронна база даних, яка містить відомості про зниклих безвісти осіб, інформацію про невпізнані рештки, а також щодо наявності або відсутності рішення суду про визнання розшукуваних осіб безвісно відсутніми або померлими.

Крім того, в Україні з'явиться комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Це буде постійно діючий консультативно-дорадчий орган при Кабінеті Міністрів. Його завданням буде з'ясування долі та місцезнаходження зниклих безвісти осіб під час збройного конфлікту або військових дій на території України, тих, хто брав участь у заходах щодо відбиття агресії РФ на Донбасі, постійно перебував або проживав на цих територіях, а також зниклих безвісти під час масових заворушень усередині держави або у зв'язку з надзвичайними ситуаціями природного або техногенного характеру.

У законі прописано повноваження такої комісії, порядок її формування, а також порядок ведення реєстру зниклих безвісти.

Також закон встановлює, яка інформація буде міститися у реєстрі, а також процедуру його наповнення.

Закон закріплює порядок розшуку зниклого безвісти, а також умови, за яких припиняється розшук. Згідно з текстом документа до другого читання, рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою не є підставою для припинення її розшуку. Також розшук не має припинятися, якщо людину, зниклу безвісти, оголосили померлою, але її останки не знайдено, аж до встановлення місця поховання або місцезнаходження останків такої особи.

Крім того, закон визначив, як здійснюватиметься розшук останків, їх ексгумація та поводження з ними. А також прописано права особи, зниклої безвісти, її родичів, порядок набуття правового статусу зниклого безвісти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА