16:57 12.07.2018

Результат слідчого експерименту схожий із наслідками розриву "Молота" під час НП на полігоні

3 хв читати
Результат слідчого експерименту схожий із наслідками розриву "Молота" під час НП на полігоні

Результати проведеного напередодні слідчого експерименту засвідчили, що наслідки подвійного заряджання 120-мм міномета "Молот" і подальшої детонації боєприпасів у стволі гармати схожі з ушкодженнями, які були за трагедії під час навчальних стрільб на полігоні в Рівненській області минулого тижня, зазначає заступник міністра оборони Ігор Павловський.

"Під час подвійного заряджання міномета і стрільби наслідок руйнування ствола міномета був таким самим, яким був у п'ятницю за подвійного заряджання міномета", - зазначив він на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони в четвер у Києві, розповідаючи про результати слідчого експерименту, проведеного в середу.

За словами заступника міністра оборони, всі акти технічного стану свідчать про те, що на момент початку навчань уся зброя була в справному стані.

"Після цього (експерименту - ІФ) всю зброю, яка була: перший міномет, який підірвався під час виконання завдань, і чотири міномети, з якими ми вчора провели експерименти, ми передали до інституту судових експертиз для з'ясування остаточних причин і проведення аналізу", - розповів І.Павловський.

При цьому, за його словами, під час навчальних стрільб було закладено дві міни в міномет.

"І це було подвійне спорядження, про що свідчать учорашні експерименти. Я вважаю, що це буде доведено в рамках кримінального провадження, яке на сьогодні відкрила прокуратура", - заявив заступник міністра.

Крім того, він зазначив, що відкрито кримінальне провадження щодо безпосередньо підготовки особового складу до навчань.

Як повідомлялося, під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні рано-вранці 6 липня стався розрив 120-мм міномета "Молот", розробки ПАТ "Маяк" (Київ), яке входить до держконцерну "Укроборонпром". Внаслідок цього троє військовослужбовців загинуло, ще дев'ять дістали поранень різного ступеня тяжкості. Командувач Сухопутних військ ЗСУ прийняв рішення щодо припинення навчань. Призначено службове розслідування для з'ясування причин трагедії.

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти про підсумки розслідування інциденту поточного тижня і розпорядився призупинити використання мінометів "Молот" під час навчань, доки триватиме розслідування.

На 233-му загальновійськовому полігоні оперативного командування "Захід" у Рівненській області 11 липня відбувся слідчий експеримент у рамках кримінального провадження з розслідування розриву міномета М120-15 "Молот", який стався 6 липня і внаслідок якого загинуло троє військовослужбовців і дев'ять дістали поранення, повідомляє прес-служба Міноборони України.

"Під час експерименту перевірено основні версії, над якими нині працює слідство, намагаючись відтворити повну й об'єктивну картину цієї трагічної події. Визначена група слідчих та експертів, дотримуючись заходів безпеки, успішно здійснила на полігоні всі заплановані процесуальним керівництвом цього провадження заходи", - йдеться в оприлюдненому в четвер повідомленні.

Зокрема, відбулися два послідовні підриви мінометів "Молот" в умовах, максимально наближених до тих, які могли бути на момент НП. "Тобто, відповідно, досліджувалася дія на міномет вибуху з одним снарядом у його стволі, а також із двома мінами. На кожному етапі експерименту експерти збирали уламки та залишки мінометів для подальшого їх відправлення на низку досліджень", - йдеться в інформації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА