19:10 12.07.2018

У Грузії знайшли ймовірного біологічного ворога мармурових клопів

2 хв читати

У Грузії в пошуках ефективних методів боротьби з мармуровими клопами (азіатські щитники), масове нашестя яких в минулому році завдало великої шкоди жителям західних регіонів країни, знайшли можливого біологічного ворога цих комах-шкідників.

"Кілька тижнів тому в регіоні Самегрело (Західна Грузія) наші фахівці виявили паразитовані яйця мармурового клопа, звідки вилетіла комаха, яка, в свою чергу, паразитувала самого клопа", - повідомив в четвер журналістам заступник керівника Національного агентства продовольства міністерства охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії, головний фітосанітар країни Зураб Ліпартія.

За його словами, дані цієї комахи відправлені в одну з лабораторій Італії, звідки, ймовірно, до кінця місяця очікується отримати відповідь.

"Якщо відповідь буде позитивною, цю комаха штучно буде розмножено в грузинських лабораторіях і відпущено в природу. Природа ж сама розправиться зі шкідником, а це означає, що вже не буде потрібно використання хімічних препаратів в боротьбі з мармуровими клопами", - сказав Ліпартія.

При цьому він зазначив, що в результаті заходів, здійснюваних в Грузії проти мармурових клопів, популяція шкідника в країні значно скоротилася і збитки фермерів в цьому році будуть набагато меншими, ніж в минулому році.

Раніше повідомлялося, що на боротьбу з мармуровими клопами урядом Грузії в бюджеті країни на 2018 рік було виділено 49 млн ларі (близько $ 20 млн). Комплексні заходи щодо боротьби зі шкідником, зокрема, включають встановлення спеціальних пасток, понад 100 тис. феромонів, які розміщуються по всій території країни. Мобілізовані 150 одиниць спецтехніки високої прохідності (в 10 разів більше, ніж у минулому році) для обробки спеціальними препаратами сільськогосподарських угідь.

У 2017 році мармурові клопи завдали серйозної шкоди сільському господарству Грузії, знищивши на великих площах врожаї фундука, кукурудзи та фруктових садів на заході країни і дісталися до Тбілісі. Незважаючи на вжиті заходи, в результаті яких за допомогою спецтехніки, включаючи авіацію, хімічній обробці були піддані понад 100 тис. гектарів сільгоспугідь, поширення популяції шкідника зупинити не вдалося.

Батьківщиною мармурового клопа є США. Він поширений в країнах Південно-Східної Азії, включаючи Китай, Японію, в європейських країнах. У Грузії мармурові клопи вперше з'явилися в 2015 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА