13:08 13.07.2018

Азербайджан і Україна видали Туреччині лідерів організації Ґюлена

2 хв читати

Співробітники Національної розвідувальної організації Туреччини (MIT) доправили в четвер до Туреччини з Азербайджану і з України двох лідерів руху FETO опозиційного турецького богослова Фетуллаха Ґюлена, повідомляють турецькі ЗМІ.

"Приватним літаком до аеропорту Ататюрка були доправлені: затриманий в Азербайджані "скарбник" FETO щодо Азербайджану Іса Оздемір і затриманий в Україні "імам" прибічників Ґюлена у турецькій провінції Мерсін Саліх Зеки Ігітою", - йдеться в повідомленні.

Затриманим висунуто обвинувачення у причетності до терористичної діяльності.

І.Оздемір (İsa Özdemir) - випускник Бакинського державного університету. За даними турецьких ЗМІ, певний період він був "відповідальним" за структури FETO в Азербайджані. Він заснував будівельну компанію "Avro 2000" і вважався "скарбником" течії Ф.Гюлена в Азербайджані.

C.З.Ігіт (Salih Zeki Yigit) від імені FETO збирав гроші з підприємців у турецькій провінції Мерсін. Усі зібрані кошти він направляв до американського штату Пенсільванія, де проживає Ф.Гюлен. Частину коштів С.З.Ігіт направляв на фінансування шкіл FETO в країнах Африки. Він втік до України після провалу спроби військового перевороту 15 липня 2016 року в Туреччині.

За даними турецьких ЗМІ, це не перша успішна операція турецьких спецслужб із затримання за кордоном прибічників Ф.Гюлена і доправлення їх до Туреччини. Досі з 18 країн до Туреччини було доправлено 80 прибічників опозиційного богослова.

Напередодні Бакинський суд з тяжких злочинів відмовив Анкарі в екстрадиції громадянина Туреччини Іси Оздеміра. Подання про екстрадицію І.Оздеміра було подано Міністерством юстиції Азербайджану. На суді під головуванням Фікрета Гамбарова запит на екстрадицію не був задоволений і І.Оздемір був звільнений в залі суду.

І.Оздемір, який проживає з 1993 року в Азербайджані, раніше був затриманий за запитом Туреччини.

У результаті спроби перевороту в Туреччині в липні 2016 року загинули 250 осіб, ще 2,2 тис. дістали поранення. Влада Туреччини звинувачує у підготовці перевороту проповідника Ф.Гюлена, що проживає в США, та його організацію.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА