12:39 14.07.2018

Україна та Франція підписали контракт на придбання 55 вертольотів

4 хв читати
Україна та Франція підписали контракт на придбання 55 вертольотів

Україна та Франція підписали контракт на придбання 55 вертольотів Airbus Helicopters для системи авіаційної безпеки та захисту Міністерства внутрішніх справ України.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", церемонія підписання відбулася в суботу в Києві за участю прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, глави МВС України Арсена Авакова і посла Франції в Україні Ізабель Дюмон.

З української сторони контракт підписав директор держпідприємства УАТП "Хорив-АВІА" Геннадій Балла, з французької – генеральний виконавчий директор Airbus helicopters Бруно Евен (Bruno Even).

Перед церемонією підписання контракту прем'єр-міністр України В.Гройсман заявив про бажання створити в Україні сервісний центр обслуговування авіатехніки Airbus.

"Я також хотів би приділити увагу, у зв'язку з тим, що ми будемо мати досить серйозний кількісний флот вертольотів Airbus, створити в Україні сервісний центр обслуговування вашої авіації, і можливо це буде регіональний центр, не тільки на Україну, а й на інші країни", – сказав прем'єр.

Він також наголосив на необхідності розгляду можливості кооперації між країнами в авіаційній галузі, зокрема в ремонті або співпраці з виробництва елементів літальних апаратів

У свою чергу міністр внутрішніх справ України А.Аваков висловив задоволення тим, що співпраця з французькою стороною в цьому питанні вийшла на рівень підписання угоди. Глава МВС подякував прем'єр-міністру України, послу Франції, компанії Airbus Helicopters за підтримку виконаної роботи.

"У нас є всі підстави розпочати працювати step by step вже цього року", – сказав глава МВС.

Коментуючи подію, В.Гройсман зазначив: "Ми підписуємо угоду в День національного свята Франції. Переконаний, що наші відносини будуть мати ще більш яскраві перспективи. А сьогодні ми фіналізували величезну роботу, яку провели керівники МВС, насамперед міністр Арсен Аваков з французькими партнерами. Цей контракт дає можливість використовувати 55 вертольотів для гарантування безпеки наших громадян. Це безпрецедентний обсяг, і він відкриває нові можливості співпраці", – зазначив прем'єр.

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий після підписання документа уточнив, що було укладено контракт на поставку 55 вертольотів для всіх підрозділів МВС. Вертольоти будуть призначені для широкого спектру завдань: нагляду за кордоном, виконання поліцейських функцій, місії цивільного захисту.

"Напевно, символічно, що ми підписали цей контракт у День незалежності Франції, День взяття Бастилії, тому це подвійне свято", – зазначив С.Яровий.

Згідно з контрактом, в Україну надійдуть 21 вертоліт Н225, 10 вертольотів Н145 і 24 вертольоти Н125. Вартість контракту становить 555 млн євро і враховує як закупівлю вертольотів, так і технічну підтримку і навчання пілотів та обслуговуючого персоналу. Частину коштів надає пул французьких банків, а також казначейство Франції у формі середньострокових кредитів.

29 травня глава МВС А.Аваков і держсекретар Міністерства економіки і фінансів Франції Дельфін Жені-Стефанном (Delphine Geny-Stephann) підписали в Парижі міжурядову угоду про закупівлю українською стороною 55 вертольотів сімейства Airbus Helicopters. Угоду було ратифіковано Верховною Радою в червні

За даними La Tribune, підписана угода передбачає закупівлю українською стороною у Airbus Helicopters вертольотів H125, H145 і H225. Загальна сума операції оцінюється приблизно у EUR 555 млн. Поставка перших чотирьох вертольотів H225 Super Puma українському замовнику запланована на 2018 рік.

"Франція планує надати фінансову підтримку цій операції державними гарантіями і позикою Казначейства", – цитувало видання офіційну заяву Міністерства економіки і фінансів Франції.

У зв'язку з цим La Tribune також уточнював: частина закуплених українською стороною у Airbus машин будуть новими, частина вертольотів, зокрема, важкі H225 вантажопідйомністю понад 10 тонн, належать французькій лізинговій Parilease – дочірній компанії BNP Paribas.

До недавнього часу заплановані до поставки Україні вертольоти Н225 перебували в експлуатації міжнародної компанії CHC Helicopter, але після аварії одного з них у квітні 2016 року в Північному морі в Норвегії в травні того ж року дію лізингового договору було припинено згідно 11-ї глави закону США про банкрутство, пише видання.

Як наголошував La Tribune, за домовленостями нові машини будуть поставлені в Україну безпосередньо Airbus.

У 2017 році МВС озвучило плани зі створення в Україні вже в 2018 році державної системи вертолітної служби порятунку і реагування на надзвичайні ситуації, яка буде оснащена вертольотами українського і західного виробництва.

У держбюджеті 2018 року на створення єдиної системи авіабезпеки та цивільної оборони передбачено 900 млн грн, з них 200 млн грн – за лінією загального фонду, 700 млн грн – за лінією спецфонду за рахунок надходжень від спецконфіскації. Ще 400 млн грн повинні бути виділені за лінією загального фонду на придбання, модернізацію і ремонт вертолітної техніки Держслижби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Україна розраховує отримати перші вертольоти – три моделі Н145, Н125 і Н225 – вже в цьому році. Вертольоти експлуатуватимуть підрозділи ДСНС, Прикордонної служби та Нацгвардії.

Досвід двостороннього ВТС між Україною і Францією, що має в нових умовах значний нереалізований потенціал, зокрема, охоплює забезпечене в рамках укладеної у 2008 році угоди на потужностях Конотопського авіаремзаводу "Авіакон" за участю французької Sagem модернізацію вертольотів вогневої підтримки армійської авіації Сухопутних військ ЗС України.

Належно держконцерну "Укроборонпром" підприємство в липні 2016 року отримало сертифікат відповідності системи якості вимогам стандарту НАТО AQAР 2120.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА