16:41 16.07.2018

Питання сурогатного материнства в Україні потребує законодавчого врегулювання, - Луценко

3 хв читати
Питання сурогатного материнства в Україні потребує законодавчого врегулювання, - Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко закликає Верховну Раду та Міністерство охорони здоров'я врегулювати питання сурогатного материнства в Україні з огляду на почастішання випадків злочинів у цій сфері.

Ю.Луценко на брифінгу в понеділок у Києві розповів, що проблема протиправного використання жінок із малозабезпечених сімей у сурогатному материнстві набрала обертів в Україні після ухвалення владою Індії рішення про заборону комерційного сурогатного материнства. Він пояснив, що Міністерство охорони здоров'я України у своїх документах вимагає, щоб дитина, яку передають у рамках сурогатного материнства подружжю, мала генетичний матеріал хоча б одного з партнерів такого материнства, інакше йдеться про незаконну передачу та фактично продаж дитини.

"Україна нині є одним із найбільших операторів цього мало регульованого в нашій країні бізнесу", - зазначив генпрокурор.

У цьому ключі він розповів, що в 2010 році громадянин Молдови, який водночас є громадянином Німеччини, організував на території України діяльність медичного центру "БіоТехКом" (BioTexCom), який спеціалізується на наданні послуг у галузі репродуктивної медицини.

За словами Ю.Луценка, в 2011 році пацієнтами цієї клініки стала подружня пара з Італії, якій за EUR30 тис. клініка мала розв'язати проблему їхньої бездітності. Він наголосив, що на момент запліднення потенційні батьки не перебували на території України і не надали свого біоматеріалу для необхідних медичних маніпуляцій.

"Італійське подружжя, використовуючи свідомо підроблені документи медичного центру "БіоТехКом" та українських органів державної реєстрації актів цивільного стану, зареєструвалося батьками цієї української дитини і в жовтні 2011 року вивезло її до Італії. За такі дії центр "БіоТехКом" отримав від цих громадян EUR32 тис., а сурогатна мати отримала EUR6 тис.", - розповів генпрокурор.

Він акцентував увагу на тому, що таких випадків зареєстровано більше ніж 1 тис. на території України.

У цьому випадку факт незаконного походження дитини виявили правоохоронці Італії, немовля в Італії переведено до дитячого будинку, а це подружжя притягнуто до відповідальності за італійськими законами.

"На території нашої країни ми розслідували цю справу, і на сьогодні... представнику медичного центру "БіоТехКом" повідомлено про підозру в скоєнні злочину за статтею про торгівлю людьми, а головлікарю медцентру "БіоТехКом" також і за статтею про підроблення документів", - повідомив генпрокурор, додавши, що слідство наполягатиме на арешті підозрюваних.

За словами Ю.Луценка, клініка обрала тактику захисту, заявивши про тиск із боку правоохоронців на законний бізнес.

"У результаті до нас надійшли 43 звернення від народних депутатів... про те, що ми чинимо тиск на законний бізнес, також 30 народних депутатів зробили публічні заяви із цього приводу, два з них навіть сприяють захисту "БіоТехКому", - зазначив генпрокурор.

Він додав: "Коли відбуваються публічні звинувачення в таких справах, мені здається, депутати мають ретельніше вивчати ситуацію і думати, кого брати під захист. Торгівля українськими дітьми точно не потрапляє під необхідність захисту народних обранців".

Генпрокурор акцентував увагу на тому, що клініка "БіоТехКом" здійснила щонайменше 1 тис. операцій із сурогатного материнства, і в багатьох випадках не було дотримано норм закону про необхідність задіяння біоматеріалів мінімум одного з батьків. Він закликав усіх потерпілих звертатися до правоохоронців.

"Я хотів би закликати Міністерство охорони здоров'я, а також Верховну Раду ухвалити детальніші законодавчі та нормативні рішення з цього питання. Більшість країн світу відмовилася від комерційного сурогатного материнства, а ті країни, які його допускають, чіткіше, ніж одним наказом, регламентують цей порядок. Думаю, це питання дуже актуальне... і закликаю відповідних посадових осіб вжити всіх необхідних заходів, щоб припинити фактично торгівлю українськими немовлятами за кордоном", - підсумував Ю.Луценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА