19:13 18.07.2018

Денісова домовилася з главою делегації МКЧХ про зустріч у липні-серпні з сім'ями незаконно утримуваних українців

2 хв читати
Денісова домовилася з главою делегації МКЧХ про зустріч у липні-серпні з сім'ями незаконно утримуваних українців

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова та глава делегації Міжнародного комітету Червоного хреста (МКЧХ) в Україні Алан Ешліман у середу досягли домовленості про організацію в липні-серпні зустрічі представників МКЧХ із сім'ями незаконно утримуваних українців.

"У результаті тривалих переговорів ми домовилися, що протягом липня-серпня організуємо зустріч представників МКЧХ із сім'ями українських політв'язнів, щоб вони могли написати особисто звернення до Червоного хреста з проханням відвідати членів їхніх родин. Також домовилися зустрітися з главою Регіональної делегації МКЧХ у РФ одразу, як він повернеться з відпустки", - написала омбудсмен на сторінці у Facebook у середу після зустрічі з А.Ешліманом.

Л.Денісова нагадала, що з травня зверталася до МКЧХ із проханням перевірити умови утримання громадян України у в'язницях і СІЗО на окупованих територіях, в анексованому Криму та в РФ, зокрема, просила відвідати Олега Сенцова, Володимира Балуха, Олександра Кольченка та інших. Однак реакції від Червоного хреста досі не отримала.

"Більше того, коли я була в Росії, я просила про зустріч та інформацію щодо стану здоров'я Олега Сенцова главу московського офісу МКЧХ. Але він не знайшов часу через нібито щільний графік...", - додала омбудсмен.

За її словами, А.Ешліман зазначив, що мандат місії поширюється тільки на міжнародні конфлікти, а РФ не визнає конфлікту з Україною, тому "вони начебто не мають повноважень відвідувати українських політв'язнів".

"Але водночас я знаю про те, що представники Червоного хреста в Україні мають доступ до всіх сепаратистів, яких затримали українські силовики. Вони відвідують їх, носять їм передачі, ліки, листи, мобільні телефони...", - обурюється український омбудсмен.

Вона наголосила, що таке саме ставлення з боку місії МКЧХ має бути і до громадян України, утримуваних у РФ. "Місія МКЧХ - гуманітарна. Вона стосується життя і здоров'я, насамперед, людини! Тому вимагаю однакового ставлення. Це одна ситуація, один конфлікт, такі самі громадяни, але різне ставлення. Не може бути так, щоб одних відвідували, а інших - ні! Тут не місце політиці", - висловила свою позицію уповноважений Верховної Ради з прав людини.

За підсумками зустрічі з А.Ешліманом Л.Денісова зазначила, що "розмова була складна", але вона сподівається, що ця зустріч стане першим кроком до налагодження комунікації з МКЧХ, і "ми зможемо домогтися візитів до всіх українців, яких через політичні мотиви утримує РФ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА