12:36 19.07.2018

Facebook має очевидні докази спроб російського втручання в американські вибори

2 хв читати
Facebook має очевидні докази спроб російського втручання в американські вибори

 Глава і засновник Facebook Марк Цукерберг заявив, що компанія має абсолютно очевидні свідчення спроб втручання росіян в американські вибори 2016 року.

"Наявні в нашому розпорядженні дані досить ясно вказують на те, що росіяни справді намагалася вплинути на вибори", - заявив він в інтерв'ю американському виданню Recode.

"Ми виявили це в середині 2015 року і поінформували ФБР. Потім ми бачили таку саму активність у 2016 р., й ідентифікували деяких з цих людей. Під час виборів ми отримували певну інформацію від ФБР, яка допомогла нам зрозуміти загальну картину. Ви можете побачити її в документі прокурора Мюллера, випущеному минулого тижня. Це - частина наших знахідок", - додав М.Цукерберг.

Минулого тижня заступник генпрокурора США Род Розенстайн оголосив, що влада США висунула обвинувачення 12 імовірним співробітникам російських розвідслужб. За його словами, йдеться про співробітників ГРУ.

Обвинувачення було висунуто у рамках розслідування спецпрокурора Р.Мюллера стосовно можливих зв'язків передвиборчого штабу Дональда Трампа із Росією. За версією слідства, обвинувачувані зламували комп'ютерні мережі Національного комітету Демократичної партії США, Комітету з виборів до конгресу Демократичної партії США, передвиборчого штабу колишнього кандидата у президенти США Гілларі Клінтон, а також оприлюднювали вкрадені електронні листи в інтернеті.

За словами М.Цукерберга, "був і інший напрям втручання у вибори, який ми пізно розпізнали. Ідеться про Агентство інтернет-досліджень, яке створило цілу мережу фейкових акаунтів у Facebook для поширення неправдивої інформації".

У березні 2018 року Мінфін США додав у санкційні списки, що стосуються Росії, 14 фізичних осіб та одну організацію. Зокрема, санкції було впроваджено проти санкт-петербурзького Агентства інтернет-досліджень, чиї співробітники, за версією американської сторони, намагалися вплинути на вибори в США в 2016 році, проти ФСБ, низки співробітників ГРУ, а також Євгена Пригожина і його компаній Concord Catering і Concord Management.

Facebook намагається співпрацювати з владою за кількома розслідуваннями, що стосуються виборів у США. Ще до виборів фахівці Facebook бачили активність хакерської групи, яку американська влада називає ATP28. Група, також відома як Fancy Bear, намагалася зламувати акаунти людей, щоб отримати до них доступ. Ці хакери відомі кібератаками на державні та військові структури низки країн. У США стверджують, що Fancy Bear пов'язана з російськими спецслужбами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА