13:32 19.07.2018

В ухваленому Радою законі "Про аліменти" прриховується дискримінація батьків - правозахисники

3 хв читати
В ухваленому Радою законі "Про аліменти" прриховується дискримінація батьків - правозахисники

Закон №8296 "Про аліменти" в частині вивезення дитини за кордон без згоди одного з батьків посилює наявну в українському законодавстві дискримінацію прав батьків, заявляють українські правозахисники та громадські активісти.

На прес-конференції в четвер у Києві голова правління "Міжнародної Ліги захисту прав громадян", правозахисник Едуард Багіров зазначив, що на сьогодні Конституція України і закони, які мають захищати права батьків, насправді права батьків не захищають.

"Можна звертатися до будь-яких інстанцій, звертатися до судів, але навіть маючи судове рішення на руках, батьки не завжди можуть реалізувати своє право бачити і виховувати дитину", - зазначив він.

У свою чергу, засновник громадської організації "Об'єднання батьків-одинаків України" Олександр Мазур наголосив, що в законі "Про аліменти" не прописано механізм повернення до України дитини-українця, вивезеної матір'ю за кордон.

"Закон також не захищає право дитини спілкуватися як з матір'ю, так і з батьком", - сказав громадський діяч.

Присутня на прес-конференції юрист-кримінолог Алла Маляр зазначила, що на рішення українських суддів впливають стереотипи - відповідно до більшості судових рішень, дитина залишається з жінкою "на тій простій підставі, що дитині з мамою краще".

"У законі 8296 криється дискримінація, там є норма, згідно з якою один з батьків, з ким проживає дитина, а в Україні цей переважно мама, має право без дозволу другого з батьків вивозити дитину за кордон на місяць для таких цілей, як навчання, лікування, відпочинок. Права батька дискримінуються, оскільки батькові, щоб вивезти дитину, який проживає з мамою, за кордон, вже треба звертатися до цієї мами за дозволом", - роз'яснила вона.

А.Маляр зазначила, що якщо у батька дитини склалися погані відносини з матір'ю дитини, то закон тим більше не забезпечує право батькові ростити дитину.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект (№8296), згідно з яким посилила відповідальність для недобросовісних платників аліментів.

Народні депутати в законі про виконавче провадження передбачили штрафи в розмірі 20% суми заборгованості за наявності такої за 12 місяців, 30% - у разі боргу понад два роки, 50% - за заборгованості, що перевищує суму платежів за три роки.

Вводиться також кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до двох років за злісне ухилення від адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Той з батьків, за ким закріплена опіка над дитиною, самостійно прийматиме рішення про виїзд дитини за кордон до одного місяця для лікування, навчання і відпочинку. Якщо планується поїздка більш ніж на місяць, батько-опікун зможе самостійно приймати рішення про виїзд дитини за кордон у тому випадку, якщо у другого з батьків є заборгованість за аліментами.

Водночас той із батьків, хто проживає окремо від дитини і не має заборгованості із виплати аліментів, буде питати дозволу у другого з батьків на виїзд дитини за кордон. У разі відсутності такого дозволу можливе отримання через суд дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька-опікуна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА