17:23 19.07.2018

НАЗК за такого темпу повністю перевірить всі е-декларації через 3600 років - експерт РПР

2 хв читати
НАЗК за такого темпу повністю перевірить всі е-декларації через 3600 років - експерт РПР

 Експерт групи "Реанімаційний пакет реформ" Гліб Каневський критикує Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) за низький темп перевірки електронних декларацій посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування.

"Станом на 2017 рік, коли подавали лише (декларації) посадові особи органів влади, без громадських активістів, у системі було зафіксовано близько 1,1 млн декларацій, з яких НАЗК повністю вже перевірило 331 декларацію. За нашими підрахунками, якщо декларації перевірятимуть у такому темпі, то НАЗК перевірить усіх посадових осіб приблизно через 3600 років", - сказав він під час круглого столу в четвер у Києві.

Г.Каневський зазначив, що в 45 деклараціях чиновників НАЗК знайшло недостовірну інформацію. "Більшість з них - це представники органів місцевого самоврядування: мери, заступники мерів, різні працівники місцевих рад. Крім того, є четверо народних депутатів: Дзензерський, Дунаєв, Рабинович, Журжій, який недавно склав із себе повноваження, троє чиновників місцевих райдержадміністрацій, шестеро прокурорів, троє чиновників центральних органів виконавчої влади - фахівці різних департаментів", - зазначив він.

Антикорупційний експерт вказав, що НАЗК не поспішає перевіряти осіб, які займають особливо відповідальне становище в державі й яких необхідно перевіряти у першу чергу, а якщо і проводить, то робить це так, що "фактично легалізує їхнє майно".

"Наприклад, якщо взяти президента Петра Порошенка, то НАЗК зробило щодо нього висновок, не має відповіді від ключових органів влади: Державної фіскальної служби і Нацполіції", - зазначив Г.Каневський.

За його словами, за декларацією першого віце-прем'єра Степана Кубіва не надали інформацію ДФС, Нацполіція, Держприкордонслужба, Пенсійний фонд, Міністерство юстиції. "Тим не менш, у НАЗК дійшли висновку і без цих даних, що інформація в декларації Кубіва є достовірною і незаконного збагачення не виявлено", - наголосив експерт РПР.

Згідно з його інформацією, така ситуація була при перевірці декларації віце-прем'єра Геннадія Зубка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна та інших топ-чиновників.

Г.Каневський вказав, що при аналізі роботи НАЗК експерти та антикорупційні активісти зосередилися на ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. "Оскільки недостовірна інформація, про яку йшлося в цій статті, це те, що дійсно НАЗК знаходить у деклараціях посадових осіб. А незаконне збагачення агентство, в принципі, взагалі не фіксує", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА