21:07 19.07.2018

Пам'ятник Людмилі Гурченко відкрили в центрі Харкова

2 хв читати
Пам'ятник Людмилі Гурченко відкрили в центрі Харкова

У Харкові в сквері на проспекті Незалежності (колишній проспект Правди) навпроти готелю "Харків" відкрили пам'ятник відомій актрисі, народній артистці СРСР, почесному громадянину міста Людмилі Гурченко.

"Чому мені подобається робота, яку зробив Катіб Мамедов (скульптор, автор пам'ятника - ІФ)? Це Люся, Людмила Марківна, не в ролі, не її персонаж, а вона. Це неймовірно складна робота. Тому що вона з тих актрис, як вона сама говорила, на обличчі якої можна написати все, що завгодно - будь-яку роль... А як знайти її, витягнути її? Не "Вокзал...", не "Любов і голуби", не "Карнавальну ніч", не "П'ять вечорів" - а її саму, поза роллю. Це нескінченно складно... Мені здається, все дуже точно він придумав, це ніякий не персонаж, сам пам'ятник. Єдине - ніжку б я зробив тонше, вона була набагато витонченішою...", - сказав журналістам останній чоловік Л.Гурченко Сергій Сенін, який приїхав на відкриття пам'ятника.

За словами скульптора К.Мамедова, робота над пам'ятником тривала близько двох років.

"Довго над ним працювали, і я думаю, що недаремно. Вважаю, що місце вибрано ідеально, цей сквер несе багато позитиву. Наші діти тут закохуватимуться, відпочиватимуть - це здорово", - сказав К.Мамедов.

Скульптурна композиція складається з двох частин. У нижній - фігури 15 персонажів із кількох фільмів, в яких знімалася Л.Гурченко ("Вокзал для двох", "Любов і голуби", "Карнавальна ніч", "Улюблена жінка механіка Гаврилова", "Рецепт її молодості"). У верхній частині, над персонажами, - скульптура самої актриси.

Пам'ятник Л.Гурченко було встановлено за ініціативою міського голови Харкова Геннадія Кернеса.

"Ми, Харків, сьогодні повертаємо борг Людмилі Марківні. Вона завжди була тут: у своїх книгах вона описала Харків у воєнний час, а покинувши його, дала багатьом поколінням земляків можливість із гордістю говорити: "вона наша, харківська". Цей пам'ятник - це точка сили великої актриси в рідному місті. І весь цей комплекс, такий кіно-сквер, який тут створений, - гідний її краси, її щирості та її величезної, народної слави", - сказав Г.Кернес.

Л.Гурченко (12 листопада 1935 р., Харків - 30 березня 2011 р., Москва) у Харкові закінчила українську школу №6 (нині - Маріїнська гімназія), вчилася в музичній школі ім. Бетховена. У 1953 році, після її закінчення, поїхала до Москви, де поступила у ВДІК. Знялася у фільмах "Карнавальна ніч", "Вокзал для двох", "Любов і голуби", "Ідеальний чоловік", "Старі шкапи" та інших.

У серпні 2016 року в Харкові, на будинку, де Л.Гурченко жила під час німецької окупації, художники творчої групи Kailas-V намалювали портрет актриси. Провулок, в якому стоїть будинок, тепер носить ім'я Л.Гурченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА