16:02 24.07.2018

Суддя у справі Кернеса поскаржився на тиск із боку потерпілого та його адвоката

4 хв читати

Суддя Київського районного суду м. Полтави Андрій Антонов, який слухає справу міського голови Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців Віталія Блінника та Євгена Сміцького, повідомив до Вищої ради правосуддя (ВРП) про тиск.

"Представник потерпілих - адвокат, потерпілий, громадські активісти грубо втручаються в судову діяльність, на суддю впливають за допомогою засобів масової інформації. Такий вплив проявляється в різноманітних формах, а саме: організація кампаній у засобах масової інформації стосовно судді особисто та його близьких родичів, пікетування роботи суду, публічне обговорення судових процесів і крики-погрози судді до ухвалення ним рішення, вимоги прийняти те чи те рішення, погрози фізичного впливу", - йдеться в повідомленні, текст якого оприлюднено на сайті ВРП.

А.Антонов повідомляє, зокрема, про те, що після судового засідання 25 червня адвокат і потерпілий оприлюднили в соцмережі Facebook пости про те, що суддя діє за вказівкою президента України та має намір ухвалити рішення не на користь потерпілих, оскільки обвинувачений відкрито підтримав кандидатуру Петра Порошенка на майбутніх президентських виборах.

Крім того, в цих постах йшлося про те, що в А.Антонова призначено кваліфікаційне оцінювання на 30 липня і його шантажують можливістю пройти чи не пройти переатестацію.

А.Антонов також стверджує, що тиснуть на його брата, який нині є суддею без повноважень і проходить переатестацію, і батька (суддю у відставці).

Крім того, суддя повідомляє, що адвокат перестала приходити на судові засідання, призначені на дати, які були погоджені з нею та іншими учасниками процесу, і надіслала на адресу суду заяву про відвід А.Антонова. Підставою для відводу вона зазначила призначене на 30 червня кваліфікаційне оцінювання А.Антонова.

"Такі дії представника потерпілих - адвоката свідчать про її справжні наміри - за допомогою критики та дискредитації судді схилити мене до ухвалення вигідного їй судового рішення", - вважає А.Антонов.

Як повідомлялося, 25 червня 2018 року після закінчення чергового засідання суддя А.Антонов заявив про перехід до дебатів й оголосив перерву для підготовки до них до 2 липня. У суді, як і раніше, не допитано кількох свідків обвинувачення, заявлених на початку процесу. Як повідомив кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" адвокат Г.Кернеса Олександр Гунченко, суд неодноразово ухвалював рішення про їх привід і зобов'язував прокуратуру забезпечити їх явку, але безрезультатно. Сторона захисту також пропонувала обвинуваченню відмовитися від допиту цих свідків.

26 червня адвокат потерпілого Сергія Ряполова Тетяна Зелькіна заявила на своїй сторінці у Facebook про свавілля у суді та висловила сумніви в справедливому рішенні. Вона пов'язала поведінку судді А.Антонова з його майбутньою атестацією, а також неодноразовими публічними заявами Г.Кернеса про готовність підтримати на виборах президента Петра Порошенка.

Із 2 по 6 липня включно, а також 9 липня дебати у справі переносилися щодня через нез'явлення держобвинувачів, потерпілих та їхніх представників.

10 липня суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення у справі міського голови Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців В.Блінника та Є.Сміцького, не сказавши, коли очікується його оголошення.

25 січня 2014 року невідомі напали на учасників маршу на підтримку Євромайдану в Харкові. Того самого дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Олексія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів "друзів Кернеса" біля готелю "Національ". Пізніше відділ зв'язків із громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

2 березня 2015 р. Г.Кернесу було повідомлено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 1 ст. 129 (загроза вбивством) КК України та про завершення досудового розслідування.

26 березня Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Г.Кернеса та двох його охоронців.

2 квітня 2015 р. Вищий спецiалiзований суд України оголосив резолютивну частину рішення про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА