21:13 25.07.2018

САП закрила справу про недекларування нардепом Дзензерським відомостей про фінансові зобов'язання на 4 млрд грн

3 хв читати
САП закрила справу про недекларування нардепом Дзензерським відомостей про фінансові зобов'язання на 4 млрд грн

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) закрила кримінальне провадження за фактом невнесення народним депутатом Денисом Дзензерським (фракція "Народний фронт") до електронних декларацій за 2015 і 2016 роки відомостей про фінансові зобов'язання на понад 4 млрд грн.

Як повідомляє в середу прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), таке рішення прокурор САП прийняв 24 липня.

"Рішення прийнято нібито на підставі "наукових роз’яснень" щодо тлумачення поняття "фінансові зобов’язання". Національне антикорупційне бюро України переконане: тлумачити законодавство має право лише Конституційний Суд, а не окремі науковці чи інститути. Тож рішення прокурора НАБУ планує оскаржити", - зазначено в повідомленні бюро.

У НАБУ нагадали, що 5 січня 2017 року детективи бюро почали розслідувати провадження за ст. 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації).

"За даними слідства та відповідно до рішення Національного агентства з питань запобігання корупції, прийнятого за результатами проведення повних перевірок декларацій народного депутата України за 2015 та 2016 роки, він не відобразив відомості про наявність фінансових зобов’язань у загальній сумі понад 4 млрд грн. Це кошти, які стягуються з нього на підставі судових рішень, що набрали законної сили", - повідомили в бюро.

У повідомленні наголошується, що в липні 2017 року детективи разом з прокурорами САП звернулися до Генерального прокурора з проектом подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного обранця за вищезазначеними фактами. Однак подання було повернуто на доопрацювання.

"Детективи НАБУ усунули недоліки. Проте прокурори антикорупційної прокуратури вирішили закрити справу, обґрунтовуючи рішення суперечливими роз’ясненнями деяких науковців, відповідно до яких фінансові зобов’язання нібито не можуть виникати на підставі судових рішень", - зазначили в НАБУ, наголосивши, що "жоден науковець чи наукова установа не можуть тлумачити положення законів України" - це право виключно Конституційного суду.

У повідомленні НАБУ не зазначено ім'я нардепа, який фігурує в закритому кримінальному провадженні. Однак, як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" джерела в правоохоронних органах, ідеться про парламентарія Д.Дзензерського.

Як повідомлялося, 26 лютого 2018 року НАЗК затвердило й направило до НАБУ обґрунтовані висновки за результатами повної перевірки декларацій народного депутата України Д.Дзензерського (фракція "Народний фронт") за 2015 і 2016 роки.

Як повідомила в понеділок прес-служба НАЗК, з’ясовано, що депутат не зазначив у декларації дійсні на кінець звітного періоду фінансові зобов'язання перед трьома банківськими установами на загальну суму близько 3,19 млрд грн. Такі зобов'язання виникли в народного депутата на підставі рішень Бабушкінського та Жовтневого районних судів Дніпра, які вступили в законну силу і якими постановлено стягнути з народного депутата як поручителя за зобов'язаннями заборгованість за кредитними договорами.

Крім того, в декларації за 2015 рік Д.Дзензерський задекларував дохід у вигляді подарунка в сумі 35 млн грн, законність підстав отримання якого не підтвердив доказами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА