16:52 26.07.2018

У СБУ стверджують, що 7 лютого 2018 у Сирії загинуло щонайменше 80 найманців "ПВК Вагнера", більшість із них - громадяни РФ

3 хв читати
У СБУ стверджують, що 7 лютого 2018 у Сирії загинуло щонайменше 80 найманців "ПВК Вагнера", більшість із них - громадяни РФ

У Службі безпеки України заявляють, що встановили й ідентифікували понад 200 найманців так званої Приватної військової компанії Вагнера, з яких не менше ніж 80 загинули та понад 100 були поранені під час так званого пригожинського наступу 7 лютого 2018 року в районі селища Хішам у Сирії.

"СБУ встановила й ідентифікувала особистості 206 найманців "ПВК Вагнера", які безпосередньо брали участь у так званому пригожинському наступі. Наявні документи свідчать про те, що не менше ніж 80 найманців загинули, понад 100 дістали поранення різного ступеня тяжкості", - розповів керівник апарату глави СБУ Ігор Гуськов на брифінгу в Києві в четвер.

Він представив персональні дані на 40 загиблих і 30 поранених у лютому в Сирії найманців "ПВК Вагнера".

За словами І.Гуськова, вище керівництво РФ напередодні президентських виборів у країні віддало наказ повністю приховати інформацію стосовно цих втрат від російської громадськості, а родичам загиблих "відверто брехали".

"Але після президентських виборів у РФ родичі вбитих найманців по черзі, в умовах суворої секретності, почали отримувати труни зі своїми близькими. При цьому їх надалі шантажували невиплатами грошової допомоги за загибель найманця у разі розкриття інформації", - зазначив керівник апарату глави СБУ.

І.Гуськов також наголосив, що з березня 2018 року до цього часу в РФ здійснювалася операція із "розпорошення втрат за місяцями" з метою створення враження, що вбиті найманці "ПВК Вагнера" гинули не в лютому, а в березні, квітні, травні або червні 2018 року.

З березня на одному з інформаційних ресурсів "окупаційної влади в ОРДЛО" з певною періодичністю почали з'являтися повідомлення про загибель найманців "ПВК Вагнера" в Сирії.

Серед поранених у лютому 2018 року в Сирії СБУ ідентифікувала одного громадянина Казахстану й одного громадянина Молдови та передала цю інформацію відповідним службам цих країн, за законодавством яких найманство є кримінальним злочином. Серед поранених є громадянин РФ Андрій Лебедєв, якого СБУ підозрює в причетності до падіння 14 червня 2014 року поблизу Луганська літака Збройних сил України Іл-76, внаслідок чого загинули 49 українських військовослужбовців.

Окрім того, СБУ ідентифікувала 11 громадян Білорусі, з яких щонайменше шість брали участь у "пригожинському наступі" 7 лютого 2018 року в Сирії. "Що стосується спецслужб Білорусі, то наприкінці 2017 року їм було передано інформацію лише із "ПВК Вагнера" стосовно п'яти громадян цієї країни, нині ми передаємо стосовно цих шести осіб. Але крім цього, білоруській стороні було передано інформацію про осіб, які беруть участь у незаконних збройних формуваннях на території Донбасу. Є інформація, що влада Білорусі вживає відповідних заходів, але конкретної інформації з цього приводу немає", - додав керівник апарату глави СБУ.

"Спецслужби РФ продовжують незаконне таємне використання "ПВК Вагнера" для досягнення геополітичних цілей Кремля в Україні, Сирії та інших регіонах світу. За рахунок залучення до лав ПВК іноземних громадян російські спецслужби намагаються створити підготовлений резерв для розв'язання гібридної війни в інших країнах. У таємній гібридній війні російська влада свідомо та цинічно приховує насамперед від російського громадянського суспільства масову загибель громадян РФ у складі "ПВК Вагнера", - наголосив І.Гуськов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА