20:45 26.07.2018

Справу Кернеса не закриють за строком давності, оскільки обвинувачений і захист мають намір домагатися повного виправдання

4 хв читати
Справу Кернеса не закриють за строком давності, оскільки обвинувачений і захист мають намір домагатися повного виправдання

Закінчення строків давності у справі міського голови Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців не буде підставою для того, щоб її закрити, прогнозує адвокат Г.Кернеса Олександр Гунченко.

"Строки давності за двома складами (злочину - ІФ), які інкримінуються нашому підзахисному і двом його охоронцям, закінчуються в січні 2015 року. Це п'ятирічний термін, він встановлений законом. На нашу ситуацію це жодним чином не вплине, оскільки закриття кримінального провадження за цими підставами є нереабілітуючими. Сторону захисту це, безумовно, не влаштовує", - сказав О.Гунченко на прес-конференції в четвер у Харкові.

Він також зазначив, що справу можуть закрити в зв'язку із закінченням строків давності лише за згодою обвинувачених.

"Нам необхідно повне виправдання (обвинувачених - ІФ) і ні про які строки давності тут мови бути не може", - сказав О.Гунченко.

За словами адвокатів Г.Кернеса, вони не знають, чи вийде суддя Андрій Антонов із нарадчої кімнати із вироком у справі, або із якимось проміжним рішенням. Водночас вони зазначили, що суддя перебуває в незвичайній ситуації, оскільки представники обвинувачення не з'явилися на жодне із засідань після оголошення дебатів.

"В історії України - сучасної України - не було ще ніколи, щоб прокурори не з'явилися підтримати своє обвинувачення. І не з'явилися не один, і не два дні, а сім або вісім днів поспіль. 19 прокурорів! Те, що прокурори не з'являються підтримати свій обвинувальний акт, свідчить про те, що вони відмовилися від обвинувачення, але сил прийти і відмовитися в суді або написати про це документ - у них немає", - сказала адвокат Лідія Ізовітова.

"Питання: в якій ситуації перебуває суддя? У дуже неординарній. І ми це все розуміємо. Тому ми і апелювали до основних принципів здійснення правосуддя в Україні. І, можливо, таке рішення буде неординарним. Але це не означає, що воно буде незаконним" , - сказав адвокат Андрій Циганков.

Як повідомлялося, 25 червня 2018 р. після закінчення чергового засідання суддя А.Антонов заявив про перехід до дебатів і оголосив перерву для підготовки до них до 2 липня. У суді, як і раніше, не було допитано кількох свідків обвинувачення, заявлених на початку процесу. Як повідомив кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" адвокат Г.Кернеса Олександр Гунченко, суд неодноразово виносив рішення про їх привід і зобов'язував прокуратуру забезпечити їхню явку, але безрезультатно. Сторона захисту також пропонувала обвинуваченню відмовитися від допиту цих свідків.

26 червня адвокат потерпілого Сергія Ряполова Тетяна Зелькіна заявила на своїй сторінці в Facebook про свавілля в суді і висловила сумніви в справедливому вирішенні. Вона зв'язала поведінку судді А.Антонова з його майбутньої атестацією, а також неодноразовими публічними заявами Г.Кернеса про готовність підтримати на виборах президента Петра Порошенка.

З 2 по 6 липня включно, а також 9 липня дебати у справі переносилися щодня через неявку прокурорів, потерпілих та їхніх представників.

10 липня суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов пішов до дорадчої кімнати для винесення рішення у справі міського голови Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців Віталія Бліннікова та Євгена Сміцького, не сказавши, коли очікується його оприлюднення.

25 січня 2014 року невідомі напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану в Харкові. Того ж дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів "друзів Кернеса" біля готелю "Національ". Пізніше відділ зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

2 березня 2015 року Г.Кернесу було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 127 (катування), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України та про завершення досудового розслідування.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо Г.Кернеса і двох його охоронців.

2 квітня 2015 р ВССУ оголосив резолютивну частину постанови про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА