15:47 27.07.2018

Робгрупа з розробки умов залучення партнерів до управління ГТС України повернеться до роботи після затвердження моделі анбандлінгу

3 хв читати
Робгрупа з розробки умов залучення партнерів до управління ГТС України повернеться до роботи після затвердження моделі анбандлінгу

Робоча група із розробки умов конкурсу з визначення партнерів для управління газотранспортною системою (ГТС) України продовжить свою роботу після ухвалення урядом рішення стосовно моделі та термінів анбандлінгу НАК "Нафтогаз України".

"Питання залучення потенційного партнера та розробка відповідних конкурсних умов є похідною та прямо залежить від питання відокремлення діяльності з транспортування та зберігання природного газу", - йдеться в ухваленому на засіданні уряду в четвер протокольному рішенні, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, спочатку робгрупа виходила з моделі й термінів анбандлінгу НАК, згідно з якими була запланована передача газотранспортних активів до управління ПАТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ") протягом 30 днів після ухвалення рішення Стокгольмським арбітражем. Водночас арбітраж не затвердив можливість переведення транзитного контракту з "Газпромом" на іншого оператора.

Колізію, що виникла з анбандлінгом НАК, має вирішити Координаційна рада з реформ у ПЕК. Одним із варіантів була передача "МГУ" в управління "Нафтогазу" зі стартом самостійної роботи компанії в 2020 році. Після завершення дії контракту з "Газпромом", з 1 січня 2020 року, "МГУ" мають бути виведені з-під управління НАК і розпочати самостійну роботу.

Водночас Енергетичне співтовариство, Європейська Комісія та Світовий банк висловилися проти тимчасового передання "Магістральних газопроводів України" в управління "Нафтогазу України". Водночас вони запропонували на перехідний період (до кінця 2019 року, доки діє контракт на транзит газу між "Нафтогазом" і російським "Газпромом"), сформувати наглядові ради "МГУ" і "Укртрансгазу" в складі одних і тих самих осіб, а також забезпечити фінансову незалежність цих наглядових рад.

Наразі здійснюються консультації щодо узгодження між НР МГУ та НАК меморандуму про співпрацю за відокремлення функції оператора ГТС.

Кабмін сформував робгрупу з підготовки до конкурсу із залучення партнера до управління ГТС на чолі з В.Кістіоном. До групи також увійшли міністр енергетики Ігор Насалик і його заступник Ігор Прокопів, голова НР "Нафтогазу України" Клер Споттісвуд і директор департаменту компанії Олександр Лісніченко. До складу робгрупи також внесені в. о. голови правління ПАТ "Магістральні газопроводи України", заступник держсекретаря Кабміну Сергій Кушнір, держсекретар МЕРТ Олексій Перевезенцев, керівник служби віце-прем'єра України Костянтин Мар'євич, радник прем'єр-міністра Аудіцкас Адомас, радник віце-прем'єра Едуард Терпицький.

Крім того, за згодою, до складу групи можуть увійти в.о. голови парламентського комітету з ПЕК Олександр Домбровський, директор департаменту НКРЕКП Тетяна Рябуха, представник Єврокомісії Борхардт Клаус Дітер, представник посольства США Аня Брансон, представник Енергоспівтовариства Януш Копач, представник компанії-консультанта "Нафтогазу" Алессандро Бертоліні.

У період діяльності робгрупи було проведено попередні консультації з більше ніж десятьма потенційними партнерами із управління ГТС.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА