17:51 30.07.2018

В Грузії легалізували вживання марихуани

2 хв читати
В Грузії легалізували вживання марихуани

Конституційний суд Грузії задовольнив позов членів опозиційної партії "Гірчі" Зураба Джапарідзе та Вахтанга Мегрелішвілі проти парламенту Грузії та визнав усі санкції за вживання марихуани без призначення лікаря неконституційними.

Про це рішення оголосила в понеділок перша колегія Конституційного суду.

"Вживання марихуани є сферою, захищеною правом на вільний розвиток особистості", - йдеться в постанові суду. При цьому наголошується, що заборона на споживання марихуани - це дія, спрямована проти її обігу, і тому служить законній меті захисту здоров'я споживачів. Однак, на думку суду, роль окремого користувача у сприянні обігу марихуани дуже мала, отже, загрози її індивідуального споживання також малі.

"У зв'язку з цим встановлена відповідальність за споживання марихуани не відповідає захисту законної мети та суперечить вимогам статті 16 Конституції Грузії", - йдеться в постанові суду.

Водночас Конституційний суд зазначив, що відповідальність за використання марихуани відповідає Конституції в тих випадках, коли конкретний факт споживання створює загрози для третіх сторін. Наприклад, відповідальність за вживання марихуани визнана обґрунтованою, коли ця дія має місце в навчальних, виховних або освітніх закладах, у громадських місцях деяких типів, наприклад у громадському транспорті, в присутності неповнолітніх тощо.

30 листопада 2017 року Конституційний суд Грузії задовольнив позов одного з представників опозиційної партії "Гірчі", визнавши неконституційним кримінальне покарання за вживання марихуани. Ще раніше, в липні, Конституційний суд визнав неконституційною норму, відповідно до якої посів або вирощування малої кількості марихуани для особистого користування є кримінальним злочином.

За офіційними даними, в Грузії на кожні 10 тис. осіб припадають 29 наркоманів, з них лише мала частина (11,5%) проходить лікування. Найпоширенішим наркотиком є марихуана, її вживають 63,9% наркоманів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА