13:32 31.07.2018

Справу стосовно суддів, які відпустили Штепу з-під варти, можна розглядати як тиск

4 хв читати
Справу стосовно суддів, які відпустили Штепу з-під варти, можна розглядати як тиск

Дії співробітників прокуратури Харківської області, які відкрили кримінальне провадження стосовно суддів Ленінського райсуду Харкова Віктора Вікторова, Віталія Бондаренка й Олександри Гринчук після того, як ті змінили запобіжний захід і відпустили з-під варти екс-мера Слов'янська Нелю Штепу, можна розцінювати як тиск.

Як повідомляється на офіційному сайті Вищої ради правосуддя (ВРП), такого висновку дійшла ВРП, розглянувши скаргу, що надійшла від В.Вікторова, В.Бондаренка та О.Гринчук.

"За результатами перевірки викладених у повідомленні суддів обставин встановлено, що дії співробітників прокуратури Харківської області щодо внесення в ЄРДР відомостей про вчинення суддями Ленінського районного суду міста Харкова кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368, частиною другою статті 375 КК України, можна розцінити як реакцію прокурорів на постановлення колегією суддів ухвали про зміну запобіжного заходу обвинуваченій у кримінальному провадженні та спробу втручання у здійснення правосуддя і тиск на суддів для здійснення позапроцесуального контролю за розглядом справи та в подальшому отримати бажані результати", - йдеться в повідомленні.

В інформації зазначено, що за 6 місяців від початку досудового розслідування суддям не було вручено повідомлення про підозру.

"На час надання Генеральною прокуратурою України відповіді на запит ВРП досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно суддів тривало шість місяців. За цей час повідомлення про підозру суддям вручено не було. Про будь-які слідчі дії, проведені за участю суддів у кримінальному провадженні, ВРП також не відомо", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генпрокуратури України з проханням щомісяця інформувати про розслідування цього кримінального провадження.

Як повідомлялося, Н.Штепу заарештували 13 липня 2014 р. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України.

5 листопада 2014 р. колегія суддів Червонозаводського райсуду вирішила направити провадження за обвинуваченням Н.Штепи в апеляційний суд Харківської області для звернення у Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ для визначення підсудності. У мотивувальній частині ухвали суд посилався на те, що злочини, які інкримінують Н.Штепі, відбувалися на території м. Слов'янська (Донецька область), тобто не в межах територіальної юрисдикції Червонозаводського райсуду Харкова. Крім того, свідки у справі живуть у Слов'янську і, якщо їм доведеться їздити на суд до Харкова, це може призвести до затягування термінів розгляду справи. ВССУ виніс рішення про розгляд справи щодо Н.Штепи в Червонозаводському райсуді Харкова.

4 лютого 2016 р. було ухвалено рішення про початок судового розгляду заново зі стадії підготовчого засідання через зміну у складі колегії суддів. (Замість головуючого Дениса Чудовського, звільненого указом президента України Петра Порошенка за неправові рішення щодо активістів Революції гідності, був призначений Віктор Єжов. А суддю Марину Міндарьову (у зв'язку з тривалою хворобою) замінила Світлана Салайчук). В.Єжова призначили суддею Червонозаводського райсуду Харкова у квітні 2015 р. До цього він працював у райсуді в Макіївці (Донецька обл.).

26 січня 2017 р. на черговому засіданні Червонозаводського райсуду Харкова у справі щодо М.Штепи держобвинувачі заявили відвід головуючому судді Віктору Єжову, оскільки їм стало відомо про кримінальне провадження стосовно нього за ч. 1 ст. 258-3 КК України ("створення терористичної групи чи організації"), зареєстроване за матеріалами СБУ. Після отримання інформації про розпочате розслідування, В.Єжов заявив самовідвід.

Того самого дня колегія суддів задовольнила клопотання держобвинувачення про відвід В.Єжова і його самовідвід.

Захист подав клопотання про визначення підсудності. Апеляційний суд Харківської області виніс ухвалу про розгляд справи щодо Н.Штепи в Комінтернівському райсуді міста.

У травні 2017 року справу було перенаправлено до Ленінського райсуду Харкова, і її почали слухати від самого початку вчетверте.

20 вересня 2017 року колегія суддів Ленінського райсуду Харкова у складі В.Вікторова, В.Бондаренка й О.Гринчук змінила запобіжний захід Н.Штепі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт із носінням електронного засобу контролю.

11 грудня 2017 року В.Вікторов, В.Бондаренко та О.Гринчук звернулися до голови ВРП Ігоря Бенедисюка з повідомленням про втручання в їхню діяльність з боку прокуратури.

"Суддям Вікторову В.В., Бондаренку В.В., Гринчуку А.П. стало відомо, що стосовно них порушено кримінальні провадження. Однак станом на сьогодні відповідні процесуальні заходи або слідчі дії за участю суддів не проводилися, повідомлення про підозрі суддям не вручали. Вважаємо, що прийняте рішення колегією суддів ... щодо зміни запобіжного заходу не задовольнило прокуратуру і найімовірніше представники прокуратури стосовно суддів Вікторова В.В., Бондаренка В.В., Гринчук О.П внесли повідомлення до ЄРДР за фактом скоєння злочину за ст. 375 КК (постановлення суддями завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови)", - йшлося у зверненні суддів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА