13:37 02.08.2018

Порошенко підписав закон, що відкриває шлях до створення та функціонування ВАКС

3 хв читати
Порошенко підписав закон, що відкриває шлях до створення та функціонування ВАКС

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з ухваленням закону "Про Вищий антикорупційний суд", який да змогу забезпечити початок роботи та подальше функціонування Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

"Закон вирішує деякі питання організації діяльності Вищого антикорупційного суду та гарантій діяльності його суддів, зокрема передбачена деталізація діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії Апеляційної палати вищого спеціалізованого суду", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в четвер на сайті глави української держави.

Водночас законом передбачено, що апеляційний розгляд справ стосовно топ-корупціонерів здійснюватиме лише Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду.

"З ухваленням цього закону повністю відкрито шлях для створення та функціонування Вищого антикорупційного суду, тому я звертаюся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів із проханням якомога швидше провести конкурс, а до Міністерства закордонних справ - в максимально короткі терміни звернутися з проханням до наших міжнародних партнерів щодо делегування представників до Громадської ради міжнародних експертів", - заявив П.Порошенко.

Він також звернувся до всіх гідних юристів із закликом брати участь у конкурсі: "Від вашої принципової позиції залежатиме швидкість та ефективність боротьби з корупцією в Україні".

Як повідомлялося, 12 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7441 про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів з поправкою щодо передачі до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) усіх підслідних йому справ з дня початку його роботи.

Цей законопроект був однією з необхідних умов для отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ.

З його прийняттям кримінальні провадження щодо підслідних ВАКС злочинів, судові розгляди яких у судах першої та апеляційної інстанціій не завершені до початку роботи антикорупційного суду, передаються до ВАКС з дня початку його роботи.

Цією правкою парламент вніс зміни до перехідних положень Кримінального процесуального кодексу (КПК). Згідно з цими змінами, з дня початку роботи ВАКС слідчі судді, суди першої інстанції (за винятком ВАКС і його слідчих суддів) припиняють приймати до розгляду клопотання та обвинувальні акти до кримінальних проваджень, підслідних ВАКС. Із цього дня клопотання у кримінальних провадженнях, підслідних ВАКС, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті, передаються до антикорупційного суду для розгляду.

З дня початку роботи ВАКС суди апеляційної інстанції, за винятком апеляційної палати антикорупційного суду, припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у підслідних антикорупційному суду кримінальних провадженнях.

Крім того, щоб уникнути правової колізії, у ст. 3 КПК народні депутати змінили редакцію деяких положень. Зокрема, скасовано обмеження, згідно з яким наразі апеляційна палата Вищого антикорупційного суду може розглядати лише ті скарги, за якими було рішення Вищого антикорупційного суду як першої інстанції.

Закон про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів (№7441) є імплементаційним для закону про Вищий антикорупційний суд, який раніше ухвалив парламент.

Як наголошується в пояснювальній записці, для реалізації положень закону про Вищий антикорупційний суд необхідне внесення низки змін до закону про судоустрій і статус суддів та інших законодавчих актів.

Зокрема, з ухваленням цього закону вносяться зміни до законодавства в частині діяльності служби судової охорони.

Норми цього закону передбачають, що Апеляційна палата ВАКС діє в його складі на засадах інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії. Кількість суддів в Апеляційній палаті визначатиме Державна судова адміністрація за погодженням із Вищою радою правосуддя.

"Проектом закону вносяться зміни до деяких норм процесуального законодавства з метою вдосконалення правового регулювання процедур передачі справ з одного суду до іншого, визначення складу суду, оскарження судових рішень", - йдеться в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА