14:11 02.08.2018

Падіння світових цін на продовольство в липні було найбільшим із грудня 2017 року

3 хв читати
Падіння світових цін на продовольство в липні було найбільшим із грудня 2017 року

Індекс світових цін на продовольство ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН) у липні становить 168,8 пункту, що на 6,5 пункту (на 3,7%) нижче ніж показник за червень і на 10,3 пункту (3,7%) нижче ніж у липні минулого року, повідомляється в прес-релізі ФАО.

Це перше таке значне місячне падіння індексу з грудня 2017 року, уточнюють у документі.

Індекс цін на зернові в липні становить 160,9 пункту, що майже на 6 пунктів (на 3,6%) нижче порівняно з червневим показником і на 1,3 пункту (на 0,8%) нижче ніж в липні минулого року . Липневе падіння пов'язане зі зниженням експортних котирувань пшениці, кукурудзи та рису. "Світові ціни на пшеницю в першій половині місяця демонстрували тенденцію до зниження, однак до кінця місяця експортні ціни почали зростати на тлі побоювань, пов'язаних із перспективами на врожай в ЄС і Російській Федерації, - йдеться в повідомленні. - На ринках фуражного зерна ціни на кукурудзу знижувалися під впливом низького попиту та хороших перспектив на врожай у США. Водночас, як і в випадку з пшеницею, до кінця місяця вартість кукурудзи почала відновлюватися як через несприятливі прогнози погоди, так і через активізацію експорту".

Індекс цін на рослинні олії в липні порівняно з червнем знизився на 4,2 пункту (на 2,9%), до 141,9 пункту. Скорочення йде шостий місяць поспіль. Індекс досяг мінімального рівня за останні два з половиною роки.

Найбільше подешевшали пальмова та соєва олія, що пов'язано з млявим експортним попитом. Водночас котирування рапсового масла продовжило повільне зростання, чому сприяли пожвавлення попиту з боку виробників біодизельного палива та погані перспективи на врожай ріпаку в ЄС.

Індекс цін на м'ясо в липні становить 170,7 пункту, знизившись на 3,3 пункту (на 1,9%) порівняно з червневим значенням. Червневий прогноз було переглянуто у бік збільшення через різке зростання цін на бразильську яловичину. Воно було спровоковано зниженням експорту через тривалий страйк водіїв вантажного транспорту.

У липні значення індексу знизилося на кілька пунктів, зокрема через поступову нормалізацію ситуації з експортом м'яса з Бразилії.

Індекс цін на молочну продукцію в липні порівняно з липнем знизився на 14,1 пункту (на 6,6%), до 199,1 пункту. Він також виявився на 8% менше ніж показник липня минулого року. Зниження торкнулося міжнародних котирувань усіх видів молочної продукції, які враховуються за визначення індексу. Однак найбільше подешевшали вершкове масло та сир.

"На ринках молочної продукції зберігається низхідна тенденція, пов'язана з наявністю достатньої експортної пропозиції та очікуваним високим рівнем виробництва в Новій Зеландії", - пояснюється в повідомленні.

Індекс цін на цукор у липні становить 166,7 пункту, що на 10,7 пункту (на 6%) нижче ніж в червні, і майже на 20% менше ніж показник липня 2017 року. "Настільки різке зниження пояснюється поліпшенням прогнозів виробництва в основних країнах-виробниках, перш за все в Індії і Таїланді, - йдеться в повідомленні. - При цьому зниження виробництва цукру в Бразилії через затяжну посуху, а також збільшення використання цукрової тростини для виробництва етанолу, надало стримуючий ефект на зниження світових цін на цукор".

Індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, що відслідковує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА