18:27 02.08.2018

У ГПУ кажуть, що не знайшли підстав вважати вбивство Шеремета терактом

2 хв читати

Слідство у справі про вбивство журналіста, одного з керівників "Української правди" Павла Шеремета не встановило в злочині ознак терористичного акту, повідомляє в четвер "Українська правда" з посиланням на надані їй Генпрокуратурою пояснення.

"Суб'єктивна сторона складу злочину за ст.258 КК (теракт - ІФ) передбачає порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, вплив на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади", - йдеться в повідомленні.

Водночас у відомстві стверджують, що "на час реєстрації виробництва і на сьогоднішній день таких ознак не встановлено".

Також правоохоронці зазначають, що експертиза встановила потужність вибухового пристрою - від 350 до 700 грамів в тротиловому еквіваленті, що є незначним для ураження багатьох цілей. "Спосіб кріплення пристрою, спрямованість вибухової хвилі і її елементів на ураження виключно в салон автомобіля (саме сидіння водія) виключають можливість ураження інших осіб", - йдеться в поясненнях.

У Генпрокуратурі кажуть, що їхні співробітники з нагляду над Службою безпеки України вивчали кримінальне провадження і також не встановили підстав для кваліфікації вбивства як теракту. Також повідомляється, що прокурор, який є процесуальним керівником у справі, і двоє слідчих Нацполіціі звільнені від інших розслідувань для концентрації "зусилля виключно на цьому проваджені".

Як повідомлялося, о 7:45 20 липня 2016 року на перетині вулиць Б.Хмельницького та І.Франка в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував П.Шеремет. Журналіст загинув на місці НП незабаром після вибуху. Слідчі заявили, що вважають пріоритетною версією вбивства П.Шеремета його журналістську діяльність в Україні та інших країнах.

Через рік директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко повідомив, що слідство, ґрунтуючись на низці факторів, вважає дуже ймовірним російський слід у вбивстві П.Шеремета та низки українських високопоставлених офіцерів.

9 жовтня 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що розслідування вбивства П.Шеремета просуватиметься більш активно після отримання "зачіпки" для слідства.

У другу річницю вбивства журналіста 20 липня 2018 року, в Генпрокуратурі України повідомили, що в рамках досудового розслідування відпрацьовуються чотири основні версії щодо мотивів вчинення цього злочину: професійна журналістська діяльність; особисті неприязні стосунки; дестабілізація обстановки в Україні; помилка об'єктом (підірваний автомобіль належав О.Притулі).

Цього ж дня перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін заявив, що слідство встановило людину, яка може бути причетна до вбивства П.Шеремета, але його ще потрібно ідентифікувати. "Сьогодні можу сказати, що встановлено особу, тобто не особу встановлено, а людину, яку можна ідентифікувати", - сказав він на брифінгу в Одесі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА