21:47 02.08.2018

Філарет: Після Томосу про автокефалію майно як і раніше належатиме громадам, ніхто не піде "захоплювати Лавру"

2 хв читати
Філарет: Після Томосу про автокефалію майно як і раніше належатиме громадам, ніхто не піде "захоплювати Лавру"

 Глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) патріарх Філарет (Денисенко) пояснює, що після отримання Томосу про автокефалію захоплення храмів не буде, майно належатиме громадам, як і зараз.

"Що стосується храмів, іншого церковного майна...Поширюється брехня, коли прибічники МП (Московського патріархату - ІФ) говорять, що нібито "Київський патріархат захоплює храми Московського патріархату". Це неможливо в принципі! Чому неможливо? Тому що немає "храмів Київського патріархату" або "храмів Московського патріархату". За українськими законами усі храми і майно належать громадам - на правах власності або на праві користування або на правах оренди", - розповів глава УПЦ-КП у коментарі, опублікованому на сайті церкви в четвер.

Тобто, за його словами, храми і майно належать парафіям, монастирям, духовним навчальним закладам, "не Церкви як такої, а конкретним громадам, конкретним громадам вірян".

Як приклад глава УПЦ-КП навів такі цифри: "Якщо більш ніж дві третини громади вирішили на загальних своїх зборах, що треба перейти з одного патріархату в інший - то майно громада зберігає за собою, а меншість має право побудувати собі інший храм чи обладнати приміщення. Якщо вирішило простою більшістю, не двома третинами, тоді потрібно проводити почергове богослужіння, щоб мали право користуватися храмом обидві частини колишньої однієї громади - і більшість, і меншість".

Патріарх Філарет прогнозує, що якщо зараз до Київського патріархату переходять десятки парафій, то "після Томосу переходити будуть тисячі".

"Ніякого насильства після Томосу не буде, а майно буде належати громадам, як і тепер", - запевнив він.

Відповідаючи на запитання щодо ситуації з Києво-Печерської та Почаївської Лаврами, глава УПЦ-КП сказав: "Вони (Лаври - ІФ) будуть українськими, а не осередками "руского міра". Коли - не знаю, Бог знає. Можливо, через кілька місяців після Томосу, а можливо, через кілька років. (...) Ніхто не піде "захоплювати Лавру", як лякають у МП!".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

Переговори між Ізраїлем і ХАМАС у Каїрі займуть ще кілька днів - ЗМІ

Amnesty International засудила Росію за використання касетних боєприпасів проти мирного населення України

Садік Хан залишився мером Лондона на третій термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА