14:44 03.08.2018

Звільнений із в'язниці в РФ активіст Костенко незабаром має повернутися до України, в Києві йому нададуть тимчасове житло та статус ВПО

3 хв читати
Звільнений із в'язниці в РФ активіст Костенко незабаром має повернутися до України, в Києві йому нададуть тимчасове житло та статус ВПО

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко сподівається, що громадянин України Олександр Костенко, який відбував покарання в колонії в Кіровській області (РФ) і вийшов на свободу в п'ятницю, 3 серпня, незабаром повернеться до України, де отримає тимчасове житло в Києві.

"Сподіваюся, на українсько-російському кордоні обійдеться без пригод, і вже скоро Олександр буде в Україні. Президент України вранці поінформований про звільнення українського активіста. Також ми подбали про те, що кримському активісту ніде зупинитися в Києві. Йому нададуть тимчасовий гуртожиток і, сподіваюся , дуже своєчасною буде виплата від уряду", - написала І.Геращенко на сторінці в Facebook.

Вона пояснила, що В О.Костенка, який відбував покарання у виправній колонії в м. Кіров-Чепецьку (Кіровська область), завершився термін тюремного ув'язнення, "лише тому Кремль його випустив".

За словами І.Геращенко, МЗС, вона й уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова за дорученням президента України Петра Порошенка готувалися до цієї дати, усвідомлюючи, що з боку РФ можуть бути "сюрпризи".

"Вчасно було спрямовано всі дипломатичні ноти та листи в усі відповідні російські органи та структури. Уранці українські дипломати забрали Олександра. Нараз із ним радник із консульських питань Геннадій Брескаленко. Нашомим дипломатичним автомобілем вони їдуть до Москви, де ночуватимуть у посольстві. На постійному контакті з дипломатами - держсекретар МЗС Андрій Заєць. Потім у супроводі двох українських дипломатів Олександра повернуть до Києва", - поінформувала І.Геращенко.

У свою чергу український омбудсмен повідомила, що питання з тимчасовим житлом в Києві для О.Костенко вирішено, також порушуватиметься питання оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

"Я звернулася до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, який дав доручення щдо вирішення цього питання (з житлом - ІФ). Провели переговори з київським міським головою Віталієм Кличком, і таке приміщення було знайдено. Це 2 кімнати з балконом, санвузлом. Частково мебльовані - є три ліжка, наразі займаємося укомплектуванням меблями. Безумовно, це тимчасове житло на півроку-рік", - написала Л.Денісова на сторінці в Facebook.

За її словами, О.Костенку буде надано сприяння в оформленні статусу внутрішньо переміщеної особи і "з усім, що з цим пов'язано".

Л.Денісова також зазначила, що сім'я О.Костенка живе в окупованому Росією Криму. "Повернутися туди для нього не є можливим. Ми намагалися зв'язатися з Оленою Костенко - мамою Олександра, але її телефон відключений із метою убезпечити себе - не секрет, що телефони прослуховують у РФ", - написала омбудсмен.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Л.Денісова повідомила, що О.Костенко вийшов на свободу з виправної колонії у м.Кірово-Чепецьку.

О.Костенка в лютому 2015 року викрали біля дверей його будинку в Криму та вивезли в невідомому напрямку. Пізніше його обвинуватили в нападі на співробітника "Беркута" під час Євромайдану в Києві, а також у незаконному зберіганні зброї. Його засудили до 4 років позбавлення волі. Відбував покарання у виправній колонії в м. Кірово-Чепецьку (Кіровська область, РФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА