18:56 06.08.2018

Понад половина українців вважають, що до конкурсних комісій із відбору суддів мають входити експерти та громадські працівники

2 хв читати
Понад половина українців вважають, що до конкурсних комісій із відбору суддів мають входити експерти та громадські працівники

За результатами соціологічного опитування, проведеного компанією GfK Ukraine, 54% українців хочуть бачити експертів і представників громадських організацій у складі конкурсних комісій із відбору суддів.

"Далі в рейтингу українців журналісти, адвокати та науковці, натомість діючі та колишні судді посідають останні місця", - йдеться в прес-релізі компанії, оприлюдненому в понеділок удень.

На думку громадян, запорукою успішності організації нових конкурсних відборів на посади суддів є прозорість і публічність усіх етапів конкурсу (92%), перевірка кандидатів антикорупційними органами (89%), наявність представників громадськості у складі конкурсної комісії (86%).

Стати новими суддями, які повернуть довіру до системи, мають кандидати з незаплямованою репутацією. Саме цей критерій вважають найважливішим 93% опитаних. А забезпечити суддям незалежність, на думку 88% опитаних, має відсутність політичних і будь-яких сторонніх впливів і безпека.

Крім цього, 90% громадян вважають, що успішність судової реформи в Україні залежить від радикальних змін у судовій системі. Найбільш підтримуваною пропозицією таких змін є звільнення нечесних суддів після кваліфікаційного оцінювання і покарання їх за корупцію.

"Зате українці не вірять в імовірність здійснення Вищою кваліфікаційною комісією та Вищою радою правосуддя справедливої оцінки суддів і покарання їх за вчинені порушення: 63% респондентів оцінили такі шанси як "низькі" (30%) і "дуже низькі" (33%) і лише 12% опитаних сказали, що така ймовірність висока або дуже висока. Нагадаємо, зазначені органи судового управління складаються переважно з колишніх суддів, обраних самими суддями", - наголошується в прес-релізі.

Крім цього, зазначають соціологи, низький рівень довіри до судової системи та органів судового управління провокує громадян до радикальних вимог: 33% українців переконані, що відновити довіру до системи можна, звільнивши всіх суддів і набравши нових за прозорим конкурсом. Ще 34% сподіваються на повернення довіри після звільнень і покарань суддів-корупціонерів.

Соціологічне дослідження проводило GfK Ukraine для Центру демократії та верховенства права, який реалізує кампанію "ЧЕСНО. Фільтруй суд!" Респондентів запитували про критерії успіху судової реформи, варіанти повернення довіри до судової системи, реалізацію конкурсів на посади суддів, роль громадськості в судовій реформі та очікування і запити щодо служителів правосуддя.

Опитування громадської думки проводилося на основі омнібусу GfK Ukraine у травні 2018 року. Загальна вибірка опитування становить 1000 респондентів віком старше 16 років на місяць. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю вдома у респондента. Максимальна похибка - 3,1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА