11:58 09.08.2018

Денісова просить Москалькову прискорити процес розгляду прохання про помилування Сенцова або організувати обмін

3 хв читати
Денісова просить Москалькову прискорити процес розгляду прохання про помилування Сенцова або організувати обмін

 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила російську колегу Тетяну Москалькову прискорити процес розгляду прохання про помилування матері політв'язня, українського режисера Олега Сенцова, поданого на ім'я президента РФ Володимира Путіна.

"Звернення мами вже передали до спецкомісії з помилування, і я попросила уповноваженого РФ прискорити цю справу про помилування або обмін з огляду на критичну ситуацію", - написала Л.Денісова на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Крім того, вона попросила російського омбудсмена організувати переведення О.Сенцова до спеціального закладу в Москві для виведення його з голодування.

Український омбудсмен наголосила, що ситуація з О.Сенцовим потребує негайного реагування з огляду на погіршення стану його здоров'я через тривале голодування. Вона нагадала, що політв'язень відмовився від перебування в міській лікарні в Лабитнангі, але там і немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування. "Такі фахівці є в Інституті професора Миколаєва в Москві та в Київському НДІ геронтології", - вказала Л.Денісова.

Тому вона попросила Т.Москалькову організувати переведення О.Сенцова до московського інституту або лікарні, де є фахівці з ендогенного харчування. "Я сказала їй, що поїздом/етапом він точно не доїде, необхідний літак санітарної авіації. Потрібно врятувати людині життя", - наголосила омбудсмен.

Крім того, Людмила Денісова та Т.Москалькова обговорили можливий обмін громадянина РФ Олексія Седікова, який відбуває покарання у виправній колонії в Київській області, на О.Сенцова. Однак, за словами Л.Денісової, Т.Москалькова вказала на юридичні нюанси: Росія вважає О.Сенцова громадянином Російської Федерації, тому обмін громадянина РФ на громадянина РФ неможливий.

"На моє зауваження, що є документальне підтвердження з боку РФ, що Олег – громадянин України, і він за всіма документами прибув відбувати покарання в Лабитнангі саме як громадянин України, почалася так би мовити "стара пісня"… всі кримчани, які не відмовилися від громадянства РФ, автоматично набувають російського громадянства", - передала суть зауважень російського омбудсмена Л.Денісова.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму. У РФ його звинуватили в створенні на території Криму терористичного співтовариства.

14 травня 2018 року він оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, незаконно утримуваних у РФ із політичних причин.

8 серпня сестра О.Сенцова Наталія Каплан повідомила, що він продовжує голодування в російській колонії, майже не встає. "Усе не просто погано, все катастрофічно погано. Олег мені через адвоката передав лист, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і це він не про звільнення", - написала Н.Каплан на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини звернулася до Т.Москалькової та голови Ради розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ Михайла Федотова з проханням обговорити будь-які умови обміну українського режисера для його порятунку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА