12:14 09.08.2018

Під час "Іловайського котла" всі сторони конфлікту чинили серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права - УВКПЛ ООН

2 хв читати
Під час "Іловайського котла" всі сторони конфлікту чинили серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права - УВКПЛ ООН

Задокументовані та проаналізовані Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) факти свідчать, що під час подій під Іловайськом (Донецька обл.) у серпні 2014 року всі сторони конфлікту чинили серйозні порушення прав людини.

"Випадки, задокументовані та проаналізовані УВКПЛ у цьому звіті (стосовно порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права в контексті подій під Іловайськом у серпні 2014 року - ІФ), свідчать про те, що під час бойових дій під Іловайськом усі сторони конфлікту здійснювали серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, а деякі з порушень, можливо, є військовими злочинами", - йдеться в доповіді, оприлюдненій у четвер на брифінгу в Києві.

У доповіді також наголошується, що українська влада не повною мірою провела розслідування злочинів під Іловайськом. УВКПЛ рекомендує владі України продовжити процес ратифікації Римського статуту та внесення змін до Кримінального кодексу України, які дадуть змогу здійснювати кримінальне переслідування міжнародних злочинів на національному рівні.

Правоохоронним органам України рекомендується проводити неупереджене розслідування всіх заяв про порушення прав людини.

Наприкінці серпня 2014 року поблизу Іловайська (Донецька обл.) противник оточив добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ, що призвело до значних втрат в особовому складі, а також до захоплення в полон українських силовиків.

За офіційними даними української сторони, поблизу Іловайська в серпні 2014 року загинули 366 українських військовослужбовців, ще 429 дістали поранень.

14 серпня 2017 року Головна військова прокуратура України передала до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду інформацію про зібрані докази скоєння військових злочинів підрозділами Збройних сил Російської Федерації, зокрема вбивства українських військових у районі м. Іловайська Донецької області в 2014 році, для вирішення питання про відкриття кримінального провадження.

"Згідно з висновками експертів та комплексом інших отриманих доказів, єдиним фактором, який перебуває в безпосередньому причинно-наслідковому зв'язку з Іловайською трагедією, є військова агресія Збройних сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України й подальше вчинення військовими країни-агресора військових злочинів", - повідомляла прокуратура.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА