19:08 10.08.2018

ЄК схвалила рішення СОТ щодо "третього енергопакета"

2 хв читати

У Єврокомісії позитивно сприйняли постанову Світової організації торгівлі щодо правил "третього енергопакета".
"Комісія схвалює рішення СОТ, яке підтверджує законність основних засад третього енергетичного пакета ЄС", - зазначено в повідомленні ЄК, поширеному в Брюсселі у п'ятницю.
У ньому наголошується, що в оприлюдненій у п'ятницю постанові "Світова організація торгівлі відхилила більшість претензій Росії щодо можливої несумісності заходів енергетичної політики ЄС із правилами багатосторонньої торгівлі".
Єврокомісія зазначає, що Група експертів СОТ "не знайшла підстав для твердження про можливу дискримінацію з боку ЄС у його "третьому енергопакеті" щодо російських трубопровідних транспортних послуг, постачальників послуг або російського природного газу".
"Група ухвалила рішення на користь ЄС щодо правил "розукрупнення", тобто вимоги про відокремлення енергопостачання і генерації від експлуатації мереж транспортування, а також щодо скрапленого природного газу (СПГ) і мереж промислових трубопроводів".
"Це важливий позитивний результат для ЄС, оскільки він підтверджує основні елементи "третього енергетичного пакета", - заявляють у Єврокомісії.
"Тепер комісія проаналізує це рішення, зокрема, стосовно обмеженої кількості питань, за якими сумісність енергетичної політики ЄС із СОТ усе ще не визнано", - наголошується в комюніке ЄК.
Раніше у п'ятницю управління інформації "Газпрому" повідомило, що компанія задоволена рішенням СОТ і очікує, що слідом за цим рішенням Європейський Союз усуне виявлені порушення.
"ПАТ "Газпром" завжди виступало за необхідність урахування інтересів постачальників газу при реалізації європейської енергетичної політики, тому висловлює задоволення ухваленою остаточною доповіддю в його частині, що стосується зазначених виявлених порушень, і очікує, що ЄС здійснить необхідні заходи для усунення виявлених порушень шляхом приведення свого законодавства у відповідність до доповіді", - йдеться в повідомленні.
У п'ятницю оприлюднено доповідь Третейської групи СОТ, у рамках якої ухвалено рішення щодо спору Російської Федерації проти Європейського Союзу та його держав-членів про правомірність окремих заходів енергетичної політики ЄС, ініційованого Росією 30 квітня 2014 року.
Із загальної кількості заявлених РФ вимог Третейська група визнала не відповідними нормам СОТ такі заходи: застосування особливого режиму в рамках європейського регулювання щодо газопроводу OPAL; вимогу Третьої газової директиви ЄС про особливий порядок сертифікації газотранспортних операторів, контрольованих іноземними особами; положення Регламенту ЄС про транс'європейські мережі, що створюють переваги для розвитку проектів, спрямованих на диверсифікацію джерел постачань газу до ЄС із країн інших, ніж Росія.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА